Samospráva

Starostovia siedmich košických častí ostro voči Rašiho návrhu: Argumentujú kalamitou

Košický primátor presadzuje redukciu mestských častí, ich starostovia však s návrhom nesúhlasia. Ako príklad nevýhody uvádzajú tohtoročnú nezvládnutú snehovú kalamitu.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia siedmich košických častí ostro voči Rašiho návrhu: Argumentujú kalamitou
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Širokú verejnú diskusiu o budúcom usporiadaní mesta Košice za účasti občanov a predstaviteľov samospráv navrhujú starostovia siedmich košických mestských častí, ktoré boli v minulosti samostatnými obcami. Ide o mestské časti Ťahanovce, Kavečany, Košická Nová Ves, Vyšné Opátske, Poľov, Lorinčík a Šaca.

Šetrenie financií?

Primátor Košíc Richard Raši presadzuje redukciu mestských častí, ktorých je 22, s argumentom úspory finančných prostriedkov aj efektívnejšieho rozvoja mesta.

Na základe uznesenia mestského zastupiteľstva ako poslanec Národnej rady SR predložil do parlamentu návrh novely zákona o meste Košice. Podľa neho prejde kompetencia rozhodovať o počte mestských častí na mestské zastupiteľstvo.

„Historické mestské časti musia mať svoje právo na sebaurčenie. Ich právna subjektivita vytvára základ podľa zákona o obecnom zriadení na efektívne fungovanie vo svojom území,“ uviedli vo vyhlásení starostovia Ján Nigut, Martin Balčík, Milan Lesňák, Viktor Mikluš, Ladislav Brada, Damián Exner a Daniel Petrík.

Oponujú pritom tvrdeniu primátora, že výhradné zabezpečenie služieb mestom je výhodou. Poukazujú aj na nedávnu snehovú kalamitnú situáciu a „nezvládnutú“ zimnú údržbu.

Argumentujú kalamitou

„V ‚dedinských‘ mestských častiach bola údržba v rámci finančných možností vykonávaná razantne a okamžite, na rozdiel od sídlisk, ktoré na zimnú údržbu a odstránenie kalamitného stavu čakajú možno až dodnes – a to nespomíname ešte platené státia v správe spoločnosti EEI,“ uviedli starostovia.

Ako ďalej dodali, v tomto prípade je strojový park nedostatočný ani pre mestské časti, ktoré mesto Košice spravuje, nieto ešte na ďalšie územia ‚dedín‘.

Pri centrálnom riadení mesta by podľa nich občania v ich mestských častiach čakali oveľa dlhšie a tieto časti boli „v poradí“ až ako posledné po sídliskových uliciach. Tvrdia tiež, že mesto Košice nestíha ani starostlivosť o mestskú zeleň na sídliskách, ktorej správa je finančne oveľa náročnejšia ako v malých mestských častiach.

Starostovia vidia problém v kompetenciách

„Primárny problém nespočíva v počte mestských častí tak, ako to je prezentované pánom primátorom, ale v ich kompetenciách a finančných možnostiach, ktoré sú od roku 2006 drasticky postupne obmedzované, a to tak, že v niektorých mestských častiach pokrývajú iba náklady na chod úradu,“ uviedli ďalej starostovia.

Pri argumentácii o úspore peňazí chýba podľa nich kľúč, ako sa usporené peniaze premietnu do života Košičanov, pričom reálne hrozí, že proklamovaná úspora „sa stratí v kolose zvanom Magistrát mesta Košice“. Tvrdia pritom, že absentuje diskusia o modeloch budúceho členenia mesta.

Foto: Ilustračné

Súhlasíte s redukciou košických mestských častí?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM