Kultúra

Štátna filharmónia Košice s koncertmi v Číne: Predstaví sa aj v supermodernom centre

Orchester Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) vymení počas vianočných a novoročných sviatkov domáce pódium za zahraničné. V nedeľu (25.12.) vycestuje na takmer dvojtýždňové turné do Čínskej ľudovej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Štátna filharmónia Košice s koncertmi v Číne: Predstaví sa aj v supermodernom centre
Zdroj: TASR

„Naša spolupráca s čínskou agentúrou je na vysokej profesionálnej úrovni, preto sme veľmi radi, že si opäť vybrali práve náš orchester. Samozrejme, ich pozvanie sme s radosťou prijali aj tento rok,“ uviedol riaditeľ ŠfK Július Klein.

ŠfK podľa jeho slov už od svojho vzniku prezentuje kvalitné interpretačné umenie nielen doma, ale i v zahraničí, dôkazom čoho sú desiatky koncertov odohraných v rôznych krajinách sveta, skonštatoval.

„Po februárovom turné v Nemecku, vycestuje orchester na prelome rokov 2016/2017 na náročné koncertné turné do Čínskej ľudovej republiky, kde bude pod taktovkou šéfdirigenta Zbyňka Müllera prezentovať svoje presvedčivé interpretačné majstrovstvo spolu v ôsmich mestách, okrem iného aj v prestížnom, supermodernom Národnom centre múzického umenia (MCPA) v Pekingu,“ priblížil Klein.

Pre čínske publikum si filharmonici pripravili dva celovečerné rôzne programy. Oba čerpajú z domáceho a svetového koncertného repertoáru, preto nebude chýbať ani tvorba prvého profesionálneho slovenského skladateľa Jána Levoslava Bellu. Zo svetových diel ŠfK uvedie výber zo Smetanovho symfonického cyklu Má vlast či symfónie Césara Francka a Antonína Dvořáka. Program koncertov však reflektuje aj oslavy Nového roka, preto zaznejú i obľúbené polky a valčíky dynastie Straussovcov či Franza Lehára.

„Tvorba dramaturgie takýchto koncertov je vždy otázkou ponuky a dopytu, preto je potrebné robiť kompromisy na obidvoch stranách. Tentoraz sa nám podarilo ponúknuť program, v ktorom boli tieto kompromisy naozaj len minimálne,“ povedal Klein.

Z Číny sa filharmonici vrátia do Košíc 5. januára, kde ich čakajú novoročné koncerty na domácej pôde v Dome umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM