Lukáš Mano Rôzne

Stav hladín sa v porovnaní s jeseňou zlepšil

Hladiny rieky Ondava na východnom Slovensku sa v porovnaní s veľmi suchou jeseňou značne zlepšili vďaka zrážkam, ktoré nastali v uplynulých dňoch.

Hydrológ Michal Hazlinger zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) povedal, že síce nešlo o extrémne zrážky, situácia sa však dostala do priemeru.

Minimálne množstvo zrážok podľa neho padlo v cípe severovýchodného Slovenska, hladiny tam boli dlhodobo na minimách. „November bol mesiac, ktorý bol absolútne minimálny z hľadiska zrážok. Lokálne nespadlo skoro nič,“ opísal Hazlinger. Hladiny sú však podľa neho v súčasnosti na hodnotách, ktoré sú priemerné pre dané ročné obdobie.

Zrážkové minimum postihlo aj vodnú nádrž Domaša, ktorá je hojne využívaná a vodu z nej čerpá množstvo podnikov. Hydrológ predpokladá, že ak do konca zimy ešte napadne dosť snehu, v jarnom období, keď sa bude topiť, by sa zásoby vody mali v nádrži obnoviť.

Problém s vodou nemá na východe momentálne Zemplín. „Je napájaný z riek, ktoré tam idú z Ukrajiny. Tam bolo najmä v polovici decembra veľké množstvo zrážok, najmä tekutých,“ vysvetlil odborník z SHMÚ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM