Eva Mikulová Samospráva

Ste odborníci? Hláste sa na posty riaditeľov mestských podnikov. Mesto vypísalo výberové konania

Až do 15. augusta 2019 sa môžu hlásiť tí, ktorí splnia podmienky na post riaditeľa DPMK, Bytového podniku, Tepelného hospodárstva a príspevkovej organizácie K13.

Ilustračný obrázok k článku Ste odborníci? Hláste sa na posty riaditeľov mestských podnikov. Mesto vypísalo výberové konania
Zdroj: Mesto Košice

Prvé kolo hľadania odborníkov začína v piatok 19. júla a potrvá do 15. augusta 2019. V rámci neho sa môžu odborníci a odborníčky, ktorí splnia podmienky, prihlasovať na post riaditeľa Dopravného podniku mesta Košice, Bytového podniku mesta Košice, Tepelného hospodárstva Košice a príspevkovej organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

V ďalšom kole sa od 15. augusta až do 16. septembra budú môcť prihlásiť adepti na riadiace posty Správy mestskej zelene, Strediska sociálnej pomoci mesta Košice, Knižnice pre mládež a Mestských lesov.

Podmienky výberových konaní vrátane kvalifikačných predpokladov, odbornej činnosti budú zverejnené na webstránke kosice.sk, jednotlivých mestských podnikov a ďalších komunikačných kanáloch.

Do výberového konania budú zaradení len tí uchádzači, ktorí riadne a včas predložili všetky požadované doklady. Všetky termíny jednotlivých častí výberových konaní im budú oznámené elektronickou formou.

Transparentný výber

Primátor mesta Jaroslav Polaček deklaroval, že pôjde o transparentný výber za účasti odborníkov a poslancov mesta, súčasťou budú aj verejné vypočutia kandidátov, kde im občania budú môcť klásť otázky.

„Hľadáme manažérov a zároveň aj partnerov v spoločnom úsilí urobiť z Košíc fungujúce mesto, pre ktorých bude prvoradý verejný záujem. Mestské podniky budú prosperovať, len ak ich budú riadiť profesionálni manažéri a manažérky, a nie politickí nominanti. Som presvedčený, že spolu s odborníkmi vyberú komisie tých najlepších, ktorých potom budem môcť predložiť na schválenie poslancom,“ uviedol Polaček.

Súťaž na výber prvých štyroch riaditeľov by mala byť podľa Polačeka uzavretá do 16. septembra, aby úspešných kandidátov mohlo potvrdiť následné mestské zastupiteľstvo.

Výmena riaditeľov z minulého obdobia bola podľa primátora potrebná, pretože mestské podniky nefungovali správne, zrejme najhoršia situácia bola v dopravnom podniku. „V mestských podnikoch sa parazitovalo, politikárčilo, bolo tam prehnité rodinkárstvo a mnohé zmluvy buď nie sú úplne výhodné, alebo sú jednoducho vysúťažené tak, ako si ja nepredstavujem,“ povedal.

Z hľadiska možného vyvodenia zodpovednosti v prípade niektorých podnikov podľa jeho slov už konajú orgány činné v trestnom konaní, bližšie to nechcel konkretizovať s tým, aby to nenarušilo priebeh vyšetrovania.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM