Správy

Štedrý deň vo väzení? Okrem vianočných zvykov čaká na košických väzňov divadlo a koncert...

Najkrajšie sviatky v roku sa samozrejme nevyhnú ani väzniciam, ktoré upravujú režim dňa a organizujú pre svojich obyvateľov vianočný program. Výnimkou nie sú ani košické väzenia. Čo okrem kapustnice a vyprážanej ryby čaká na odsúdencov?

Ilustračný obrázok k článku Štedrý deň vo väzení? Okrem vianočných zvykov čaká na košických väzňov divadlo a koncert...
Zdroj: Webnoviny.sk

Všetky slovenské väznice pripravili pre odsúdených program, ktorým si spríjemnia toto obdobie a pripomenú vianočné zvyky a tradície. Vo väzení v Košiciach-Šaci sa bude počas Vianoc okrem iného aj spievať, majú tam dokonca vlastnú kapelu. V ústave takto spoluväzňom spríjemní sviatky hudobná skupina Gipsy Oheň.

Okrem divadla aj rôzne turnaje

V ústave v Košiciach si majú odsúdení možnosť pozrieť divadelné predstavenie študentov Gymnázia sv. Tomáša Akvinského, či zapojiť sa do súťaží a zdobenia stromčeka. Za múrmi väzníc budú prebiehať aj rôzne vianočné turnaje v stolnom tenise, inde vo futbale, prípadne šachu.

Ľudia vo výkone trestu, ktorí sú priaznivcami spoločenských hier, si môžu zahrať karty, skúsiť vyhrať turnaj v sudoku. Budú aj vianočné vedomostné kvízy. V druhý vianočný sviatok budú mať väzni zimné športové hry. V období Vianoc a Nového roka vo všetkých ústavoch upravujú aj režim dňa a predlžujú dobu sledovania televízneho vysielania.

Čo budú väzni večerať?

Na Štedrý deň vo väčšine ústavov dávajú väzobne stíhaným a odsúdeným tradičné jedlá – kapustnicu alebo šošovicovú polievku, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, ovocie, keks a čaj. V niektorých ústavoch bývajú aj vianočné oplátky s medom.

„Stravovanie počas Vianoc a novoročných sviatkov je vo väzniciach prispôsobené národným zvyklostiam, pričom sa samozrejme vychádza z limitovaných možností stravnej dávky,“ uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM