Jakub Forgács Správy

Stovka protestujúcich pred Ústavným súdom: Vyjadrili podporu dvojakému občianstvu

Približne sto ľudí prišlo dnes popoludní vyjadriť svoj nesúhlas so zákonom o štátnom občianstve pred budovu Ústavného súdu v Košiciach. Podľa protestujúcich slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo tým, že príjmu aj iné občianstvo, proti ich vôli.

Ilustračný obrázok k článku Stovka protestujúcich pred Ústavným súdom: Vyjadrili podporu dvojakému občianstvu
Foto: Jaroslav Dodok

„Podľa našej mienky Ficov protizákon je v rozpore s ústavou. Tá hovorí, že nikomu nemožno odobrať občianstvo proti jeho vôli,“ objasnil dôvod demonštrácie jeden zo členov pracovnej skupiny, ktorá v záujme dvojakého občianstva vznikla spojením Slovákov a Maďarov, Oliver Boldoghy.

Zákon napadla aj skupina poslancov

„Dnes je Deň ústavy a my chceme aby Ústavný súd ochraňoval práva občanov Slovenska,“ doplnil Boldoghy. Súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý pripravuje o slovenský pas tých, ktorí prijali občianstvo iného štátu, napadla na Ústavnom súde skupina poslancov na čele s Gáborom Gálom (Most-Híd). Poslanci namietajú, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR.

„Ústavný súd neháji slovenských občanov a už dva roky otáľa s tým, aby zistil, či tento Ficov protizákon je ústavný, alebo nie,“ vyhlásil predseda strany Most- Híd Béla Bugár a dodal, že už v roku 2011 žiadal predsedníčku Ústavného súdu, aby túto citlivú otázku urýchlene riešila. „Od tej sa doby sa nič neurobilo,“ zdôraznil Bugár.

Jeho slová podporil aj poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS). „Prišli sme dnes vyzvať sudcov Ústavného súdu, aby konali. Aby dali odpoveď na to, ako máme vyriešiť túto nepríjemnú situáciu, v ktorej sa ocitli mnohí občania SR,“ povedal. V emotívnych vystúpeniach zaznievali najmä odkazy Ústavnému súdu a štátnym predstaviteľom. „My sme občania Slovenskej republiky a tu platíme dane. Ak ale chceme konať tak, ako nám káže srdce, pripravia nás o vlasť,“ povedal jeden z nich.

O slovenský pas už prišlo takmer 600 ľudí

Dnešný zákon prijala ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Reagovala ním na prijatie maďarského zákona o dvojakom občianstve, ktorý uľahčuje prijatie maďarského občianstva. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, ani jeden z nich nebol úspešný. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) avizoval, že novela, ktorá napraví súčasný stav, je už pripravená. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude schválená. Podľa Kaliňáka to závisí aj od medzinárodných inštitúcií, s ktorými rezort vnútra novelu diskutuje.

Právna norma pripravila od 17. júla 2010 do 15. augusta 2013 o slovenský pas 591 ľudí, z toho 251 mužov a 340 žien. Najviac ľudí (260) stratilo slovenské občianstvo pre prijatie českého. Potvrdila to Alena Koišová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali nemecké občianstvo (109), rakúske (74), britské (51), maďarské (36), americké (14), holandské (12), nórske (10), kanadské, francúzske a talianske (všetky po 4), austrálske a švajčiarske (obe po 3), belgické a islandské (obe po 2), čínske, ukrajinské a ruské (všetky po 1).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM