Alexandra Kolínská Samospráva

Stovky ton odpadu v Ružíne: Pozrite koľko toho za dva roky vyzbierali, údaj v tonách!

Vo vodnej nádrži Ružín si poniaktorí urobili skládky odpadu. Východoslovenskí hospodári sa pred dvomi rokmi pustili do projektu, ktorého cieľom je vyčistiť nielen priehradu, ale aj jej okolie od všakovakého odpadu. Nielenže vyzbierali množstvo odpadkov, ale pomohli tým aj nezamestnaným.

Ilustračný obrázok k článku Stovky ton odpadu v Ružíne: Pozrite koľko toho za dva roky vyzbierali, údaj v tonách!
Zdroj: TASR

Východoslovenskí vodohospodári za dva roky trvania pilotného projektu Čistenie Ružína vyzbierali a odstránili z tejto vodnej nádrže s pomocou nezamestnaných z okolitých obcí vyše 1130 ton rôznych odpadkov. Na pracovnom rokovaní v Košiciach o tom informovali vodohospodári za účasti zástupcov rezortu životného prostredia, okresných úradov, úradov práce i starostov obcí v okolí Košíc a vodohospodárov.

Rokovanie s tajomníkom Ministerstva životného prostredia

Cieľom piatkového rokovania, na ktorom sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz, bolo vyhodnotenie účinnosti projektu, ktorý v roku 2013 inicioval práve envirorezort. Pod názvom „Čistenie vodnej nádrže Ružín na zabezpečenie jej protipovodňovej funkcie odstránením odpadov a nelegálnych skládok z priľahlého územia nádrže“ ho odštartovali v septembri 2013. Už za necelé prvé tri jesenné mesiace sa podarilo vyzbierať z hladiny a brehov Ružína zhruba 285 ton odpadu.

„Do projektu sa spolu s vodohospodármi zapojili aj obce Margecany, Jaklovce, Košická Belá a Malá Lodina, ktoré poskytli 23 nezamestnaných občanov na uzavretie dohôd o vykonaní prác zameraných na čistenie brehov vodnej nádrže Ružín od naplavených odpadov,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Zapojili aj nezamestnaných

V projekte pokračovali vodohospodári aj minulý rok, keď zmluvy o spolupráci s obcami Margecany a Košická Belá podpísali už od 1. júla. Za päť mesiacov – do konca novembra vodohospodárski robotníci spolu s 22 nezamestnanými z Margecian a Košickej Belej odstránili z Ružína ďalších viac ako 850 ton odpadu. Počas doterajšieho trvania projektu vytvorili 50 pracovných miest s osemmesačnými pracovnoprávnymi vzťahmi.

Náklady na odstraňovanie odpadu, ktorý pochádza najmä z rôznych nelegálnych skládok v povodí Hornádu a Hnilca, dosiahli bezmála 170 000 eur.

„Vodohospodári sú rozhodnutí v projekte pokračovať, pretože práve vodná nádrž Ružín patrí v tomto smere medzi najohrozenejšie vodné nádrže na Slovensku, kde rieka Hornád, ale aj Hnilec priam nekontrolovateľne priplavujú tony komunálneho odpadu, ktorý na neregulované skládky vyhadzujú najmä neprispôsobiví a nezodpovední občania,“ konštatoval Krno.

Zvýšia sa sankcie za nelegálne skládky

Štátny tajomník envirorezortu Ferencz oboznámil účastníkov košického stretnutia so schváleným novým zákonom o odpadoch, ktorý má obciam i občanom pomôcť riešiť problémy spojené s odstraňovaním nelegálnych čiernych skládok. Podľa oficiálnych informácií sa na Slovensku nachádza 2500 čiernych skládok, neoficiálne zdroje ich odhadujú až na 7000. V zmysle nového zákona bude možné z Recyklačného fondu použiť na odstraňovanie a likvidáciu týchto skládok až desať miliónov eur, no výrazne sa posilnia aj sankcie.

Zriadenie čiernej skládky bude môcť ohlásiť aj bežný občan a pri porušovaní zákona bude možné uložiť až mnohonásobne vyššie pokuty ako doteraz.

„Účastníci pracovného rokovania sa však zhodli aj na tom, že projekt na čistenia vodnej nádrže Ružín by sa mal rozšíriť do ďalších obcí v rámci celého povodia vodnej nádrže i prítokov Hornádu,“ uviedol hovorca SVP. Do čistenia by pritom bolo potrebné zapojiť ďalších dlhodobo nezamestnaných občanov v rámci Národného projektu Podpora zamestnávania uchádzačov o zamestnanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM