Zuzana Vajayová Rôzne

Stovky zástupcov škôl vyvezú na protesty do hlavného mesta autobusy

Približne tisícka pracovníkov školstva z Košického kraja sa chystá vycestovať v autobusoch do hlavného mesta na protesty, ktoré v utorok 13. septembra organizujú školskí odborári.

Za východ tak pôjde do Bratislavy viac ako 2000 ľudí. Podľa zástupcu odborárov na východe Pavla Ondeka cestujú do Bratislavy bojovať za lepšie podmienky pedagógovia z materských, základných, stredných, ale aj vysokých škôl. Spolu s nimi vycestujú aj nepedagogickí a odborní zamestnanci.

„Ľudia boli ochotní ísť do protestu,“ komentoval dnes Ondek v rozhovore pre TASR. Učiteľov odvezie niekoľko autobusov, ktoré objednali odborári cez Prešovský a Košický kraj.

Za základné školy v Košickom kraji vycestuje podľa Ondeka okolo 800 ľudí, za stredné školy vyše 200. „Idú aj vysokoškoláci, je ich možno 60,“ odhadol Ondek. Niektoré zo škôl pošlú podľa neho viac svojich zástupcov, šesť alebo aj desať.

Košické gymnázium Alejová vyšle do bratislavských ulíc bojovať za lepšie podmienky pre pedagógov jednu svoju učiteľku. TASR to dnes potvrdil riaditeľ gymnázia Ľubomír Sobek. Domnieva sa však, že odborári s podobnými akciami mali začať už skôr. „V určitom čase vyvíjali malú snahu. Bolo obdobie, kedy boli učitelia pripravení štrajkovať,“ zhodnotil Sobek.

Učiteľom stredných škôl z Košického kraja, ktorí budú v hlavnom meste, nevydal Košický samosprávny kraj (KSK) ako ich zriaďovateľ žiadny pokyn na postup pri ich účasti.

„Stredné školy sú samostatné právne subjekty a je v kompetencii každého riaditeľa riešiť uvoľnenie pracovníkov zo zamestnania,“ uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Kraj podľa nej nemá konkrétnejšie údaje o počtoch učiteľov, ktorí sa majú zúčastniť na protestoch v Bratislave. Riaditeľ školy sa má sám po dohode so svojím pedagogickým kolektívom rozhodnúť, akým spôsobom pristúpi k výzve odborárov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM