Lukáš Zavacký Správy

Štrajk: Učitelia z UPJŠ v Košiciach prebrali štafetový kolík, FOTO

V Košiciach sa odohrala menšia udalosť, kde vysokoškolskí pedagógovia symbolicky prebrali štafetový kolík od učiteľov materských, základných a stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk: Učitelia z UPJŠ v Košiciach prebrali štafetový kolík, FOTO
Zdroj: TASR

Odovzdanie kolíka sa konalo za účasti za účasti učiteľov, študentov a podporovateľov pred rektorátom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ). Tým sa vysoké školy zapojili do časovo neobmedzeného štrajku.

„Chcem vysloviť solidaritu regionálnym učiteľkám a učiteľom, pretože to považujem za svoju morálnu povinnosť,“ povedala Andrea Klimková z Katedry aplikovanej etiky Filozofickej fakulty UPJŠ, ktorá sa do štrajku zapojila.

Doplnila ju jej kolegyňa Adriana Jesenková, ktorá zároveň podľa jej slov publikovala v roku 2012 štúdiu o novom zákone týkajúcom sa reformy školstva. „Nie je to len emocionálne rozhodnutie. Toto je naozaj racionálne rozhodnutie, ktoré mám podopreté svojím vedeckým skúmaním.“

Štrajk podporuje aj pedagogička Alžbeta Bojková z Katedry histórie Filozofickej fakulty UPJŠ. „Ak sa dnes akademická obec nepostaví na stranu slabšieho, na stranu toho, komu sa krivdí, zajtra to budeme my, pozajtra to budete vy. Kto sa potom za vás postaví?“ vyjadrila A. Bojková, ktorá zároveň doplnila, „v utorok (16.2.) vstupujú do štrajku ďalší kolegovia z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ. Stretávame sa po večeroch, kde diskutujeme o týchto témach.“

Iniciatíva slovenských učiteľov zverejnila na svojej stránke, že do štrajku je k dnešnému dňu zapojených 15 vysokých škôl. Juraj Kolesár zo spomenutej inštitúcie však priznal, že štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa neskončil. A v prípade, že vláda nezaujme adekvátne stanovisko, budú naďalej bojovať za svoje požiadavky. Aj opäť cestou štrajku.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Takto to vyzeralo pri podávaní štafety pred UPJŠ v Košiciach
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM