Eva Mikulová Rôzne

Strážte si zrak! Dajte si zdarma zmerať očný tlak v rámci týždňa boja proti glaukómu

Zelený zákal nebolí a pacient zo začiatku nepociťuje žiadne ťažkosti a ani zmeny vo videní. Ale môže viesť až k slepote a to hlavne vtedy, keď je neskoro diagnostikovaný.

Ilustračný obrázok k článku Strážte si zrak! Dajte si zdarma zmerať očný tlak v rámci týždňa boja proti glaukómu
Zdroj: Nemocnica Košice-Šaca

Od 11.-18. marca je Svetový týždeň boja proti glaukómu. Nemocnica Šaca preto pri tejto príležitosti každoročne meria vnútroočný tlak a upozorňuje na toto očné ochorenie. Tento rok bude meranie prebiehať na troch miestach, priamo na očných ambulanciách.

Začínajú v pondelok 11. marca v očnej ambulancii AGEL ambulantného centra v Cassovare, pokračovať budú v utorok 12.3. v Nemocnici Košice-Šaca a 13. marca môžete prísť na Polikliniku Nemocnice Košice-Šaca, Vstupný areál USS Košice. Merania budú prebiehať v čase od 9:00 do 12:00 hod.

Neliečený glaukóm spôsobuje slepotu

Zelený zákal nebolí a preto v počiatočnom štádiu pacient nepociťuje žiadne ťažkosti a ani zmeny vo videní. Ale môže viesť až k slepote a to hlavne vtedy, keď je neskoro diagnostikovaný. „Zelený zákal môže prebiehať bez zjavných prejavov, častokrát môže byť diagnostikovaný náhodne pri preventívnom vyšetrení. Inokedy sa môže prejavovať bolesťou hlavy v čelovej a spánkovej oblasti alebo pociťovaním tlaku za okom. Glaukóm sa môže prejaviť aj prudkou záchvatovitou bolesťou hlavy a oka, ktorá je sprevádzaná zhoršením videnia. V medicínskom slovníku sa tomuto prejavu hovorí glaukómový záchvat,“ vysvetľuje Lucia Krnáčová, očná lekárka z Nemocnice Košice-Šaca.

Ochorenie je sprevádzané vyššími hodnotami očného tlaku, ktorý vedie k poškodeniu zrakového nervu, zmien v periférnom videní a v konečnom štádiu, ak nie je liečený, alebo je liečený nedostatočne, až k slepote. Prevenciou môže byť pravidelná preventívna prehliadka na očnom oddelení.

„Každý, by mal absolvovať meranie očného tlaku aspoň pri preventívnych prehliadkach. Patrí to k základnému očnému vyšetreniu a ide o „prvotný záchyt“ ochorenia. Ak sú hodnoty očného tlaku zvýšené, treba  urobiť ďalšie vyšetrenia na vylúčenie zeleného zákalu. Ľudia do 40 rokov by mali mať vyšetrené aj očné pozadie, pri ktorom vidíme zrakový nerv, pretože aj pri normálnych hodnotách vnútroočného tlaku môžeme odhaliť poškodenie zrakového nervu,“ vysvetľuje Lucia Krnáčová.

Celoživotné ochorenie

Pri neliečení zeleného zákalu pacient postupne stráca periférne videnie, ktoré si uvedomuje až v konečnom štádiu, kedy má problém s orientáciu v priestore. Ide o tzv. trubicovité videnie. Ak zrakový nerv odumrie úplne, človek stráca zrak – nerozoznáva ani svetlo, ani tmu. Pri včasnej diagnostike existuje široké spektrum liečiv vo forme očných kvapiek, ktoré môžu ochorenie zastabilizovať.

„Glaukóm je celoživotné ochorenie a súčasná medicína ho, žiaľ, nedokáže úplne vyliečiť. Pravidelnou liečbou ho však vieme stabilizovať tak, aby pacient, aj po rokoch nemal ťažkosti s videním,“ uzatvára Lucia Krnáčová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM