Lucia Bačkayová Rôzne

Stredoškoláci z Prešovského kraja majú svoj parlament

Ich pozvanie prijal aj tajomník Ministerstva školstva SR.

Aktívni mladí ľudia sa včera 19.12.2011 už po ôsmykrát stretli v Prešove na konferencii žiackych školských rád. Súčasný ročník niesol názov „ Žiacke školské rady (ďalej ŽŠR) a európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012“ .

Aktuálnosť problematiky medzigeneračných rozdielov načrtli členovia predsedníctva Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja (ďalej SP PSK) niekoľkými scénkami. „ Chceli sme, aby si ľudia na každodenných a bežných situáciách všimli, ako si rôzne generácie robia prieky namiesto pomáhania si,“ hovorí predseda SP PSK Pavol z Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove, ktorý už po druhý rok obhájil svoju pozíciu.

Nasledoval príhovor Ing. Lenky Holubovej, ktorá zastupovala Odbor školstva Úradu Prešovského samosprávneho kraja. Vyjadrila sa, že mladým ľuďom fandí a praje im veľa úspechov a elánu. Ak by mali niekedy s niečím problém, môžu sa pokojne ozvať na jej email a ich návrhy preberie s vedením školy, lebo mladých ľudí netreba len kritizovať, treba im aj pomôcť. Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prešove zastupovala PhDr. Viera Hybenová. Tá si taktiež priala, aby do SP PSK boli zvolení hlavne aktívni ľudia.

Predseda Rady mládeže Prešovského samosprávneho kraja (ďalej RMPK) ,Mgr. Ľuboš Marcinek, svoj prejav otvoril pre neho typickou otázkou, čo je to participácia. Spolupráca je totižto hnacím motorom celej jeho práce. Ako sám hovorí, samo sa to nespraví a skupina dokáže viac ako jeden človek. „ Stredoškolský parlament PSK predstavuje sieť ŽŠR na území nášho kraja a našou dlhodobou víziou je, aby pokračovalo systematické neformálne vzdelávanie členov a koordinátorov ŽŠR. Chceli by sme, aby sa realizovali projekty pre ŽŠR, ktoré by boli podporované regionálnou samosprávou. O týchto projektov by následne rozhodovali členovia SP PSK – „mladý pre mladých“ .

Konferencia mala mnohé pozitívne hodnotenia.// „V našej ŽŠR fungujem aktívne ako predsedníčka. Páči sa mi myšlienka SP PSK, som rada, že sa robia takéto podujatia pre všetkých stredoškolákov,“// hovorí Stanka zo Súkromného športového gymnázia v Prešove. Vo Vranove nad Topľou na SOŠ, A. Dubčeka pôsobí jedna z najaktívnejších koordinátoriek Marianna Miklošová. „ Koordinátorkou som už niekoľko rokov. Tieto stretnutia sú pre moju prácu prínosom a privítala by som ich aj častejšie, pretože sú pre mňa zdrojom inšpirácie a načerpania nových nápadov pre moju ďalšiu prácu v ŽŠR. Chcem, aby žiaci zistili, že škola ponúka aj iné možnosti ako len učenie sa. Teším sa zo všetkých úspechov, ktoré naša ŽŠR dosiahne, napríklad dnes bola naša žiačka Zuzana Demčáková zvolená do SP PSK.“

Tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR diskutoval s mladými ľuďmi

Hlavným hosťom konferencie bol štátny tajomník Mgr. Jaroslav Ivančo.// „Kedysi bolo nemysliteľné, aby žiaci mohli takto sedieť spolu s učiteľmi a debatovať s nimi, ale takisto aj s politikmi. Doba sa zmenila,“ //povedal hneď na úvod. Ocenil aktivitu stredoškolákov a snažil sa im vysvetliť dôležitosť vzdelania a výberu budúceho povolania. Podľa neho mladí ľudia vidia veci inak, bez stereotypov, veci riešia rýchlo a dynamicky, no musia mať aj dostatok vedomostí, aby vedeli ako využívať kompetencie.

Štátny tajomník sa nevyhol ani otázkam z publika. Stredoškolákov zaujímalo, či si vie predstaviť celoslovenský stredoškolský parlament, niečo podobné ako majú vysokoškoláci. Odpoveď bola pozitívna, no tlak treba vyvíjať zdola. Zaujímavou otázkou oživil diskusiu aj jeden z učiteľov. Ten navrhol, či by sa pozícia koordinátora ŽŠR nedala včleniť do zákona.

Na našu otázku, aký je jeho názor na SP PSK odpovedal takto:// „ Ja mám pozitívny názor na všetky mládežnícke organizácie. Konkrétne o tomto parlamente som ešte málo počul, no vidím, že to má veľkú perspektívu, pretože sa to začína koordinovať a mladí ľudia sa začínajú spájať. Želám im nie len pekné Vianoce, ale aj aby boli úspešní v živote. Majú moju podporu, minimálne morálnu,“// dodal na záver.

Stredoškolský parlament PSK má nové predsedníctvo

Jedným z najhlavnejších bodov programu boli voľby. Podobne ako do Národnej rady SR, stredoškoláci si spomedzi seba volili na základe kandidátok šiestich členov predsedníctva a jedného predsedu. Aktuálni členovia SP PSK:

Predseda: Pavol Sýkora, Gymnázium Jána Adama Raymana, Prešov

Členovia predsedníctva: Izabela Čížová, Hotelová akadémia, Prešov
Zuzana Demčáková, Stredná odborná škola, Vranov nad Topľou
Igor Dopirák, Obchodná akadámia, Stará Ľubovňa
Ján Jurica, Spojená škola, Poprad
Viktória Volčková, Gymnázium Duklianskych hrdinov, Svidník
Klaudia Vospálková, Stredná odborná škola, Poprad

V Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prešove sa zišlo 80 žiakov aj so svojimi koordinátormi. Hlavnými organizátormi boli členovia Rady mládeže Prešovského samosprávneho kraja na čele s predsedom RMPK Ľubošom Marcinekom a koordinátorkou konferencie Luciou Kažímírovou.

Konferencia sa realizovala vďaka podpore z Fondu Hodina deťom, ktorý zriadila a spravuje Nadácia pre deti Slovenska a s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky v rámci dotačného programu „Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

Konferencie ZSR
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM