Správy

Stredoškolákom a ich rodičom sa počas víkendu predstavia v Košiciach zahraničné vysoké školy

StudyFest prináša príležitosť oboznámiť sa s možnosťami štúdia v zahraničí, poradiť sa priamo s pracovníkmi zastúpených škôl.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškolákom a ich rodičom sa počas víkendu predstavia v Košiciach zahraničné vysoké školy
Zdroj: TASR

Slovenským stredoškolákom a ich rodičom sa počas víkendu 19. a 20. októbra predstavia univerzity a vysoké školy z Veľkej Británie, USA, Kanady, Holandska, Dánska a Nemecka.

V Bratislave a Košiciach sa uskutoční StudyFest – veľtrh štúdia v zahraničí. TASR o tom informovala jedna z organizátoriek podujatia – Dominika Jarkovská.

Ako sa študuje vo svete

StudyFest prináša príležitosť oboznámiť sa s možnosťami štúdia v zahraničí, poradiť sa priamo s pracovníkmi zastúpených škôl, zúčastniť sa na prednáškach a využiť rôzne informačné služby týkajúce sa prijímacieho procesu a prípravy prihlášky. Návštevníci sa môžu porozprávať aj so slovenskými študentmi a absolventmi zahraničných vysokých a stredných škôl.

Najsilnejšie zastúpenie na StudyFeste bude mať Veľká Británia, ktorá je zároveň najžiadanejšou destináciou medzi slovenskými stredoškolákmi aj maturantmi.

Všetky zúčastnené školy a univerzity sú štátne inštitúcie, na ktorých môžu Slováci stále študovať za rovnakých podmienok, ako domáci študenti.

V Dánsku bezplatne

„I keď je zatiaľ nejasné, ako dopadne brexit, britská vláda už na jar tohto roka vydala vyhlásenie, že podmienky pre študentov nastupujúcich v septembri 2020 sa nemenia. Vďaka tomu zostáva Veľká Británia naďalej zaujímavou voľbou tak pre vysokoškolské, ako aj stredoškolské štúdium,“ uviedla Jarkovská.

Dánsko je podľa Jarkovskej dlhodobo obľúbené vďaka bezplatnému štúdiu, avšak v posledných rokoch sa výrazne zvyšuje záujem o Holandsko.

„Tamojšie univerzity vyučujú široký a zaujímavý výber študijných odborov v angličtine. Vďaka zníženiu školného za 1. ročník na polovicu, možnosti čerpania štátnej pôžičky a získania grantu, je štúdium dostupné aj pre slovenských študentov,“ dodala Jarkovská.

Novinkami na tohtoročnom festivale sú viaceré univerzity, organizácie či kanadské štátne stredné školy. StudyFest sa uskutoční v sobotu v Bratislave a v nedeľu v Košiciach.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM