Marcel Mojžiš Kultúra

Street-artové dielo v Košiciach neprežilo: Prišli pracovníci a zatreli ho bielou farbou

Rozsiahle street-artové dielo vytvorené na stene budovy na rohu Vodnej a Kováčskej ulice v Košiciach začali dnes pracovníci zatierať bielou farbou. Maľbu v roku 2011 vytvorili ukrajinskí umelci s názvom Interesni Kazki v rámci festivalu Street Art Communication.

Ilustračný obrázok k článku Street-artové dielo v Košiciach neprežilo: Prišli pracovníci a zatreli ho bielou farbou
Zdroj: Webnoviny.sk

„Momentálne je zatretá jedna tretina, maľba je totálne znehodnotená,“ uviedol Viktor Feher z občianskeho združenia Street art communication, ktoré festival už tradične organizuje. Kto dal muralistické dielo zatrieť, nevedel s istotou povedať. Údajne k tomu došlo na žiadosť Krajského pamiatkového úradu, vo veci vraj prebiehal súdny spor s majiteľom budovy. Ak k tomu došlo rozhodnutím súdu, podľa Fehera je otázne, prečo neboli kontaktovaní autori. „Podľa mňa boli porušené autorské práva,“ dodal.

Problémom diela pri jeho vzniku bolo, že stena budovy sa nachádza v Mestskej pamiatkovej rezervácii a organizátori mali povolenie len od majiteľa budovy a nie od pamiatkového úradu. „V minulosti sme čelili trestnému oznámeniu za poškodenie národnej kultúrnej pamiatky, čo sa však uzavrelo s tým, že nedošlo k tomuto činu,“ priblížil Feher. Občianske združenie chce, aby v budúcnosti na tom istom mieste vzniklo nové dielo od tých istých autorov. „Samozrejme, ten proces s vybavovaním povolení sme ochotní absolvovať,“ povedal umelecký riaditeľ street-artového festivalu. Pri diele dnes o 19.00 h združenie organizuje „pietne stretnutie“.

Zničenie maľby vyvolalo dnes na internete mnohé pobúrené reakcie. Nesúhlas vyjadrila aj organizácia Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, ktorá festival Street Art Communication podporuje v rámci programu EHMK. „Nepáči sa nám, že k niečo takému dochádza. Myslíme, si že takéto diela do centra mesta patria. Je to dosť zlé, keď jeden deň otvárame Kunsthalle a druhý deň dávame umeniu takéto facky,“ povedal hovorca tímu EHMK Košice 2013 Tomáš Čižmárik. Dodal pritom, že do procesu umiestnenia maľby organizácia nevstupovala.

Foto: ilustračné webnoviny/ap

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM