Tlačové správy

Strhujúci príbeh inšpirovaný skutočnými osudmi: SÚŤAŽÍME s filmom Nikdy neodvracaj zrak

Do našich kín prichádza film, ktorý má na konte dve oscarové nominácie. Pozrite si trailer, ktorý vás vtiahne do silného príbehu a skúste šťastie v súťaži o voľné lístky do kina.

Ilustračný obrázok k článku Strhujúci príbeh inšpirovaný skutočnými osudmi: SÚŤAŽÍME s filmom Nikdy neodvracaj zrak
6
Galéria
Zdroj: CinemArt

Film Nikdy neodvracaj zrak rozpráva príbeh o oslobodzujúcej sile umenia a ľudskej tvorivosti. Príbeh jeho hrdinov je inšpirovaný skutočnými udalosťami aj osobami. Preklenuje tri éry nemeckej histórie, v rámci ktorých maliar Kurt Bartnert prežil svoje detstvo v nacistickom Nemecku, vyrastal v komunistickom Východnom Nemecku a svoj umelecký vývoj zavŕšil v Západnom Nemecku.

Tri etapy života i umenia

Kurt (Tom Schilling) sa po prvýkrát s moderným umením zoznámil ako dieťa na výstave „zvrhlého umenia“ usporiadanej nacistami. Po vojne potom ukáže svoj talent a študuje výtvarnú akadémiu vo východonemeckých Drážďanoch. Tu stretáva Ellie (Paula Beer) a je presvedčený, že našiel lásku svojho života. Jej otec, prominentný lekár Carl Seeband (Sebastian Koch), s ich vzťahom však zásadne nesúhlasí a snaží sa ho za každú cenu zničiť.

To, čo nikto z nich zatiaľ netuší, je skutočnosť, že ich životy sú už dávno prepojené hrozným zločinom, do ktorého bol Seeband za vojny zapletený.

Kurtovi a Ellie sa nakoniec podarí odisť do západonemeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje v štúdiu a hľadá v slobodnom svete svoj nový, moderný výtvarný štýl. Životné skúsenosti a traumy sa Kurtovi nakoniec stávajú inšpiráciou, vďaka ktorej začína tvoriť osobité obrazy, ktoré odrážajú nielen jeho vlastný osud, ale aj pocity celej povojnovej generácie.

Režisér a scenárista Florian Henckel von Donnersmarck (držiteľ Oscara za Životy tých druhých) natočil svoj tretí celovečerný film pod vplyvom svojho záujmu o výtvarné umenie a po inšpiratívnom stretnutí s dielom nemeckého maliara Gerharda Richtera, ktorého život a dielo mu slúžilo ako jeden z inšpiračných zdrojov. Popisuje ho slovami: „Nemohol som na obrazy Gerharda Richtera zabudnúť týždne a mesiace potom, čo som ich videl. Boli ako nezabudnuteľná melódia, ktorá neustále tancuje vo vašej hlave.“

Film Nikdy neodvracaj zrak získal dve nominácie na Oscara a bol ocenený na festivale v Benátkach.

Hráme o lístky do kina

S naším portálom súťažíte o voľné lístky do kina. Získať ich môžete za jedinú odpoveď na filmovú otázku.

Súťažná otázka: Kto je režisérom filmu Nikdy neodvracaj zrak?

Súťaž bola ukončená. Zapojením sa do súťaže ste súhlasili s podmienkami súťaže.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: CinemArt
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM