Veronika Hunyadiová Správy

Študenti bývajú v lepšom. Pozrite si vynovený stredoškolský internát, FOTO

Stredoškolský internát na Jedlíkovej ulici prešiel rekonštrukciou. Študenti sa dočkali nových okien aj nábytku.

Ilustračný obrázok k článku Študenti bývajú v lepšom. Pozrite si vynovený stredoškolský internát, FOTO
9
Galéria

Školský internát na Jedlíkovej ulici v Košiciach, ktorý patrí pod Strednú odbornú školu technickú a ekonomickú Jozefa Szakkayho – Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, sa po vyše 40 rokoch dočkal opravy. Košický samosprávny kraj (KSK) komplexne zrekonštruoval jeho interiér.

Nevyhnutná rekonštrukcia

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku je pre stredoškolákov, ktorí využívajú internátne ubytovanie, ich druhým domovom. „Rekonštrukcia stredoškolského internátu na Jedlíkovej ulici nebola len kozmetickou záležitosťou. Túto budovu za 40 rokov od jej výstavby nikto neopravoval, v najhoršom stave boli najmä okná či podlaha, pre žiakov už tento stav začínal byť nebezpečný. Niektoré okná už nebolo možné otvárať, boli zaklincované, aby nevypadávali. Som rád, že žiaci po rokoch získali dôstojný priestor,“ povedal Trnka.

Školský internát rekonštruovali od marca 2020 v dvoch etapách. Najprv bol opravený chlapčenský blok, následne pokračovala komplexná rekonštrukcia v dievčenskom bloku. V objekte boli vymenené všetky okná a dvere, elektroinštalácia, rozvody ležatej kanalizácie či podlahové krytiny. V priestoroch boli opravené omietky a pribudla nová maľovka a nátery.

Pribudol aj nový nábytok, škola zakúpila postele, skrine a vešiakové steny. V rámci menších čiastkových opráv boli už v minulosti v tomto internáte z krajského rozpočtu vynovené aj sociálne zariadenia, strecha, časť kuchyne a vrátnica.

Pomohlo dištančné vzdelávanie

Kraj na opravy vyčlenil zo svojho rozpočtu viac ako 1,6 milióna eur. Ako povedala riaditeľka SOŠ technickej a ekonomickej Jozefa Szakkayho Eva Matejová takúto rozsiahlu rekonštrukciu by z vlastných zdrojov nedokázali zafinancovať a znamená pre školu veľa.

Takmer celá prestavba sa realizovala počas najhorších mesiacov pandémie. „Pomohlo nám, že bol internát časť obdobia prázdny, počas dištančného vzdelávania sme mohli aspoň jeden z blokov opravovať naraz a nie po poschodiach,“ povedala riaditeľka Matejová.

Aj v roku 2022 pôjde z krajského rozpočtu najviac peňazí do stredného školstva, ktoré má samosprávny kraj v kompetencii. Celkovo až 115 miliónov eur eur. Župa bude pokračovať v rekonštrukciách škôl a školských internátov, investovať plánuje aj do jedální. Kraj ráta aj s investíciami do športovej infraštruktúry. V roku 2022 začne s výstavbou hokejovej haly pri Strednej športovej škole v Košiciach. V rozpočte sú vyčlenené aj finančné prostriedky na výstavbu plavárne pri Gymnáziu v Kráľovskom Chlmci.

Fotky vynoveného internátu aj tie pred rekonštrukciou nájdete v galérii.

Vynovený stredoškolský internát na Jedlíkovej
9
Galéria

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM