Zuzana Vajayová Rôzne

Študenti oslavujú výročie Erasmu, vďaka ktorému cestujú po Európe

Študijný program Erasmus, vďaka ktorému majú mladí ľudia možnosť študovať v inej krajine Európy, oslavuje svoje 25. výročie aj v Košiciach.

Svoje zážitky zo štúdií, ale aj jedlá z kuchyne domovskej krajiny, ponúkajú počas dnešného dňa zahraniční študenti pred nákupným centrom Aupark. Ich slovenskí kolegovia rozprávajú zážitky zo semestrálneho štúdia vo Francúzsku, Španielsku či Taliansku.

„Fungujeme v 11 pobočkách na Slovensku, v týchto dňoch prechádzame po mestách a prezentujeme verejnosti a študentom možnosti štúdia v zahraničí a možnosti praxe,“ priblížil pre TASR prezident Erasmus Network Slovensko Miroslav Hajnoš. Vďaka Erasmu vycestovalo do krajín Európy za štúdiom už okolo 15.000 slovenských študentov.

Košická pobočka Erasmu zastrešuje tri univerzity – Univerzitu P. J. Šafárika, Technickú univerzitu a Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie. Ročne na nich absolvuje semestrálne štúdium niekoľko desiatok študentov z Európy. Podľa Hajnoša, slovenských študentov vycestuje do zahraničia aspoň dvojnásobne viacej. Pobočka v Košiciach pomáha zahraničným študentom zvyknúť si v novej krajine, pripravuje pre nich kultúrny program a tiež im pomáha pri cestovaní.

Pre Slovákov je najzaujímavejšou krajinou pre štúdium Španielsko. „Aj Francúzsko, Turecko, ale aj Česká republika, či okolité krajiny,“ vymenoval ďalej Hajnoš. Mladí Slováci dostávajú na svoje štúdium a život vo vybranej európskej krajine finančné granty. Tie sa pohybujú od 300 eur nahor, v závislosti od miesta ich pobytu.

V novom návrhu programu Erasmus pre všetkých, sa pre roky 2014–2020 plánuje zvýšenie rozpočtu o 70 percent. „Aby necestovalo za jeden akademický rok 200.000 študentov, ale dvojnásobne viac,“ vysvetlil Hajnoš.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM