Lenka Fedorová Kultúra Kultúra

Študenti úžitkového výtvarníctva v tom majú jasno: Klasická fotografia má stále svoje čaro

Nie je to tak dávno, čo sme používali klasické fotoaparáty a čakali kým nám vo fotoslužbe vyvolajú fotky. Dnes je to už len spomienka, no klasická fotografia sa stále teší obľúbenosti.

Ilustračný obrázok k článku Študenti úžitkového výtvarníctva v tom majú jasno: Klasická fotografia má stále svoje čaro
Zdroj: TASR

Študenti strednej Školy úžitkového výtvarníctva na klasickú fotografiu nedajú dopustiť. Počas svojho štúdia získavajú absolventi vedomosti i prax z oblasti fotografie.

Do popredia sa dostala digitálna fotografia

Škola v minulosti disponovala štyrmi laboratóriami, v ktorých ručne spracovávali fotografie. Do popredia sa však dostala digitálna fotografia,a tak už dnes funguje len jedno laboratórium, v ktorom učia študentov pôvodnú techniku spracovania fotografie.

>„Je to klasický mokrý proces, negatív, pozitív. Prebieha tu vyvolanie filmu a fotografií, ktoré sú zväčšované na zväčšovacích prístrojoch. Čiernobiely proces sa učia študenti prvého a druhého ročníka," vysvetľuje učiteľ v odbore fotografický dizajn Miloslav Šebej.

Podľa jeho slov je ešte aj dnes v obchodoch možné kúpiť pomôcky, chémiu a materiály na klasické spracovanie fotografií. „Je to skôr pre takých fajnšmekrov. Nie je to bežné, ale študenti môžu ‚prikuknúť‘ alebo sa skôr prinavrátiť k tej klasike," uviedol.Ako ďalej uviedol, napriek tomu, že dnes sa fotí hlavne digitálne, študenti sa môžu naučiť veľa vecí zo spracovania čiernobielej fotografie a využiť to v digitálnej sfére.

Záujem o štúdium je veľký

Škola sa na nedostatok žiakov nesťažuje. „Záujem o štúdium je veľký, ročne prijímame asi 90 žiakov. Hlási sa nám približne 200 uchádzačov. V jednotlivých odboroch prijímame deväť žiakov, čo je maximum pre jednu skupinu. Je pravdou, že máme väčšinu dievčat. Asi tri štvrtiny sú dievčatá, ale, samozrejme, štúdium je vhodné aj pre chlapcov,“ uviedla riaditeľka ŠÚV Petra Gáborová.

Popri štvorročnom štúdiu, ktoré je ukončené maturitnou skúškou, a dvojročnom pomaturitnom štúdiu škola ponúka aj kurzy pre verejnosť. "Sú to kurzy zamerané na výtvarné aktivity, ako sú kresba a maľba. Ďalej je to fotografia. Máme kurz keramiky, takisto ponúkame počítačové kurzy,“ dodala Gáborová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM