Tomáš Stupavský Tlačové správy

Štvrtý mobilný operátor: SWAN vianočnú kampaň nestihol kvôli praktikám konkurencie, sľubuje lacnejšie služby

Ak by sa konkurencia správala férovo, počas týchto sviatkov by sme už mohli využívať aj služby štvrtého mobilného operátora. A údajne by boli omnoho výhodnejšie a lacnejšie – tvrdí prvý čisto slovenský poskytovateľ mobilných telekomunikačných služieb SWAN.

Ilustračný obrázok k článku Štvrtý mobilný operátor: SWAN vianočnú kampaň nestihol kvôli praktikám konkurencie, sľubuje lacnejšie služby
Zdroj: Dnes24.sk

Obdobie Vianoc je ideálnym časom nalákať zákazníkov na svoje služby. To mal v pláne aj štvrtý mobilný operátor SWAN. Pred niekoľkými dňami však upozornil, že obštrukcie konkurencie mu zabránili rozbehnúť prevádzku celoplošnej siete ešte v tomto roku. O tom, čo sa vlastne na slovenskom mobilnom trhu stalo, sme hovorili s riaditeľom pre stratégiu a rozvoj spoločnosti SWAN, Martinom Mosným.

SWAN je štvrtým slovenským mobilným operátorom. Prečo, ale na trh nevstúpil už pred Vianocami? Veď práve vtedy by to ľudia od neho očakávali…

Spoločnosť SWAN, rovnako ako iní operátori, považuje čas Vianoc za jedno z najdôležitejších období v roku. Pôvodne sme mali zámer vstúpiť na telekomunikačný trh ešte pred sviatkami. Celý rok sme usilovne pracovali, aby sme tento cieľ splnili. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb podmienkami aukcie umožnil vstup štvrtého operátora na slovenský trh. Podmienky, ktoré majú vo svojich licenciách súčasní traja mobilní operátori, im dávajú povinnosť poskytnúť spoločnosti SWAN národný roaming najneskôr v deň, keď dosiahne 20-percentné pokrytie vlastnou sieťou. To znamená, že aj napriek obmedzenému pokrytiu vlastnou sieťou, by sme mohli spustiť predaj celoplošných služieb. No bohužiaľ veci sa vyvinuli inak, ako sme plánovali. Existujúci operátori sú povinní nám službu národného roamingu poskytnúť, no ani od jedného sme sa korektnej spolupráce nedočkali.

Znamená to, že ak by vám bol umožnený prístup do národného roamingu niektorého z operátorov, SWAN by už v tejto chvíli poskytoval verejnosti služby štvrtého mobilného operátora?

Ak by si všetci operátori splnili povinnosť v súlade so svojou licenciou, mohol SWAN v súčasnosti predávať svoje produkty na vianočnom trhu.

Čo presne v praxi národný roaming znamená?

Národný roaming sa dá porovnať s medzinárodným roamingom, ktorý všetci poznáme pri cestovaní do zahraničia. Zákazníci jedného operátora majú možnosť využívať sieť iného. Niečo podobné je možné aj v rámci jednej krajiny, keď práve nový hráč chce vstúpiť na mobilný trh. Alebo ak operátor nedisponuje možnosťou celoplošného vysielania, a tak začne využívať sieť svojho konkurenta. Vo svete je národný roaming bežný, napr. spoločnosť O2 Slovakia dodnes využíva národný roaming v sieti spoločnosti Telekom.

Aké je v súčasnosti vaše pokrytie vlastnou sieťou?

20-percentné pokrytie populácie sme dosiahli 16.12.2014 a toto percento rastie každým dňom.

Kde všade už môžu ľudia chytiť váš signál?

Momentálne to je možné už takmer v 50 mestách. Najlepší spôsob ako ľudia môžu zistiť, či sa konkrétne v ich lokalite dá chytiť signál SWANu, je vyhľadať si samotnú sieť pomocou svojho mobilného telefónu. V tejto chvíli sa zobrazuje ako 231–03.

Je na Slovensku ešte priestor pre ďalšieho operátora? Čo od jeho vstupu môžu očakávať samotní obyvatelia?

Na túto otázku vie najlepšie odpovedať samotný trh. My zastávame názor, že ten priestor tu je. Preto sme šli do aukcie o získanie frekvencií. Aj samotný Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb podmienkami aukcie podporil vstup štvrtého operátora. Veríme, že tak urobí aj v tejto chvíli. Po vstupe štvrtého operátora dôjde k dvom kľúčovým zmenám. Po prvé sa zvýši konkurencia a súťaživosť, čiže logicky tento proces musí vyústiť do zníženia cien pre koncových spotrebiteľov. Druhá zmena, ktorá môže nastať pri vstupe ďalšieho mobilného operátora na presýtený trh je, že nový hráč musí priniesť iné služby. Niečo čím sa dokáže odlíšiť od konkurencie.

Aké sú ďalšie plány? Kedy chce SWAN oficiálne vstúpiť na mobilný trh?

My máme záujem spustiť predaj našich služieb čo najskôr. Do doby, kým nebudeme môcť využívať národný roaming, nemôže byť naše fungovanie celoplošného charakteru. Pripravujú sa rôzne varianty, ale konkrétne kedy sa nám podarí poskytovať naše služby, by som v tejto chvíli ešte nekomentoval.

Nedávno sa v médiách objavila informácia, že SWAN chce svoju licenciu predať. Čo je pravdy na tomto tvrdení?

Táto správa sa nezakladá na pravde. Spoločnosť SWAN svoju licenciu nikomu neponúkala. Práve naopak, robila všetky kroky, aby vybudovala plnohodnotného štvrtého operátora. Ak by sme chceli svoju licenciu predať, neinvestovali by sme desiatky miliónov eur do technológií, výstavby a budovanie siete.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM