Eva Mikulová Správy

Sú rozkošné. Košická zoo sa rozrástla o ďalšie milé mláďatká, FOTO

V Zoologickej záhrade Košice od začiatku tohto roka pribudla už takmer stovka mláďat. Prvýkrát majú i mláďatá byvola vodného a pekari bielopáseho.

Ilustračný obrázok k článku Sú rozkošné. Košická zoo sa rozrástla o ďalšie milé mláďatká, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR , FB zoo

Košická zoo je od 6. mája otvorená pre verejnosť a počet návštevníkov stúpa. Doteraz ju navštívilo okolo 50 tisíc ľudí. A potešiť sa môžu i pohľadom na nové prírastky. Práve mláďatká patria k najroztomilejším zvieratkám, ktoré milujú najmä deti.

Vtáčiky, opičky, byvolčeky…

„Tri mláďatá pribudli napríklad v stáde vodárok červených. Mimoriadnu radosť majú chovatelia aj z páru kosmáčov bieločelých, kde sa rodina po piatich mesiacoch rozrástla o ďalšie dvojčatá,“ uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

K najnovším prírastkom patria mláďatá byvolcov bieločelých. Ide o stredne veľký druh antilopy žijúci v Afrike. Charakteristický je tým, že obe pohlavia majú rohy. Zoo Košice byvolcov chová od roku 2003.

„Zásadný zlom v ich chove nastal pred dvoma rokmi, keď zoo priviezla domácemu samcovi tri samice zo Zoo Liberec. Hneď o rok porodila najstaršia samica, ktorej mláďa sa stalo zakladateľom chovu v Batu Secret Zoo v Indonézii. V týchto dňoch sa v stáde tešia z dvoch prírastkov, staršie mláďa je samček, pohlavie druhého zatiaľ nepoznáme, keďže ide len o dvojtýždňové mláďa,“ priblížila Malešová.

Zoologická záhrada v košických Kavečanoch je známa bohatou kolekciou vtákov. Niekoľko druhov obýva takzvanú rotundu vedľa chovného zariadenia tuleňov.

Medzi nimi je aj brodivec s nápadne bielym perím – volavka striebristá, známa aj pod názvom beluša malá. V hniezde páru volaviek pribudol aktuálne potomok, o ktorého sa starajú obaja rodičia. Mláďa pomerne hlasito vyžaduje pozornosť a má veľký apetít.

Volavka striebristá patrí na Slovensku k vzácnym druhom a je chránená, civilizačnými zásahmi prichádza o svoj životný priestor. Vyhľadáva mokrade a bažinaté plochy. Je migrant, takže zimuje v teplých oblastiach.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM