Eva Mikulová Správy

Sú vodiči ohľaduplní voči slepcom? Zisťovali to počas Dňa bielej palice

Na Slovensku sa v utorok 15. októbra konal už 10. ročník akcie Deň bielej palice, ktorá zisťuje ako sú vodiči tolerantní voči slepým ľuďom.

Ilustračný obrázok k článku Sú vodiči ohľaduplní voči slepcom? Zisťovali to počas Dňa bielej palice
Zdroj: TASR

Prejsť cez cestu so zavretými očami i keď cez priechod pre chodcov je nesmierne ťažké. A teraz si predstavte, že naši slepí spoluobčania musia takéto dopravné situácie riešiť denne.

Tolerantnosť voči slepým testuje pravidelne Deň bielej palice, ktorý sa na Slovensku konal už po 10 krát, v utorok 15. októbra.

Vodiči sú ohľaduplnejší

Osvetovú akciu v 50 mestách celkovo na 55 priechodoch pre chodcov zorganizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s políciou.

Slovenskí motoristi sú voči nevidiacim a slabozrakým chodcom ohľaduplnejší ako v minulom roku. Skonštatovali to organizátori Dňa bielej palice.

"Oproti vlaňajšku sa motoristi zlepšili o 2,3 percenta,“ informovala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. "Tých, ktorí nezastavili, hoci videli, že cez priechod chce prejsť nevidiaci alebo slabozraký človek, bola necelá pätina, presne 18,8 percenta vodičov,“ sumarizovala celoslovenské výsledky, ktoré zozbierali v 49 mestách a na 54 priechodoch pre chodcov.

Najohľaduplnejší boli šoféri v Trnavskom kraji, kde na bielu palicu nereagovalo len 11,7 percenta motoristov. Druhé miesto obsadil Žilinský kraj s 12,4 percentami a tretie Banskobystrický kraj so 16,3 percentami vodičov, ktorí si nesplnili povinnosť.

Medzi najmenej pozorných či slušných vodičov patrili tí, ktorých konanie zaznamenali na cestách Bratislavského a Prešovského kraja.

Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM