Eva Mikulová Rôzne

Sucho skomplikovalo chov kaprov v Períne. Vianočné kapry sú však vydarené

Výlov rýb na Perínskych rybníkoch bol v novembri. Ryby sa potom čistili v sádkach a momentálne sa už perínske kapry predávajú na mnohých miestach v Košiciach

Ilustračný obrázok k článku Sucho skomplikovalo chov kaprov v Períne. Vianočné kapry sú však vydarené
Foto: Eva Mikulová

Tento rok veľkochovateľom rýb veľmi neprial. Bolo sucho a tak museli porybní znížiť aj kŕmne dávky. „Kvôli suchu hrozilo, že ryby budú mať málo kyslíka a tak sme tomu museli prispôsobiť celý chov. Vodu sme okysličovali. Preto sme aj začali s výlovom o niečo neskôr, až v novembri. Zvyčajne robíme výlov už v októbri“ vysvetlil nám porybný na Perínskych rybníkoch Matej Grentzer.

Trojkilové sú najlepšie

Ako však vraví, našťastie i tento rok vylovili rýb dosť a sú vo výbornom stave. „I tento rok nám s výlovom pomáhali väzni z väznice v Šaci. Potom sa ryby čistili niekoľko týždňov v sádkach a až potom putujú do predaja. Tento rok máme krásne ryby s váhou okolo 3 kíl, čo je najideálnejšia na kuchynskú úpravu,“ dodáva M. Grentzer.

Kedysi sa dali ryby kúpiť aj priamo na rybníkoch v Períne. Teraz to už nie je možné, ryby sú distribuované predajcom a tí aj určia cenu. Oproti minulému roku sú drahšie. Živý kapor stojí od 4 eura za kilo.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM