Lenka Fedorová Krimi

Súdny proces s košickou podnikateľkou Eleonórou M. pokračuje: Sedem svedkov neprišlo

Prominentná podnikateľka z Košíc Eleonóra M. má za sebou ďalšie pojednávanie. Toho sa však nezúčastnilo až 7 svedkov.

Ilustračný obrázok k článku Súdny proces s košickou podnikateľkou Eleonórou M. pokračuje: Sedem svedkov neprišlo
Zdroj: TASR

Proces s košickou podnikateľkou Eleonórou M., ktorá je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane pokračuje pred senátom Okresného súdu Bratislava 1.

Sedem svedkov neprišlo

2. mája 2016 vypovedal len jeden svedok, ktorého predviedla polícia. Ďalších sedem predvolaných svedkov sa na dnešné pojednávanie nedostavilo. Eleonóra M. sa aj napriek práceneschopnosti procesu zúčastnila a podľa slov jej advokáta sa bude procesov zúčastňovať aj naďalej. V kauze je spolu s ňou obžalovaných ďalších päť osôb a proces bude pokračovať do 5. mája 2016.

Medzi obžalovanými sa nachádza aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča.

Eleonóra M. v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná, avšak podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry.

Nafingovali kúpu tlačiarenskeho stroja

Údajné pohľadávky vyplývajúce z uvedených faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra M., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur.

Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Iný súd – Krajský súd v Košiciach koncom januára minulého roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru M., obžalovaná bola zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM