Správy

Súviselo úmrtie učiteľky s očkovaním? Pitva priniesla jasnú odpoveď

V košickej univerzitnej nemocnici zomrela 38-ročná učiteľka z Vranova nad Topľou. Bola za úmrtím reakcia na očkovanie vakcínou AstraZeneca?

Ilustračný obrázok k článku Súviselo úmrtie učiteľky s očkovaním? Pitva priniesla jasnú odpoveď
Zdroj: TASR/AP

Úmrtie 38-ročnej ženy, ktorá 27. februára 2021 zomrela v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, nemá súvis s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) na základe pitvy.

„Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19,“ informovala Erika Kováčiková z kancelárie predsedu ÚDZS. Stredoškolská učiteľka bola vakcínou AstraZeneca zaočkovaná 15. februára.

Úmrtie podľa ÚDZS nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním

Očkovanie pokračuje

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v stredu (17. 3.) počas mimoriadneho zasadnutia parlamentného zdravotníckeho výboru potvrdil, že naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Zároveň však lekárom odporúča urobiť s pacientom dotazník, ktorý môže naznačiť zvýšené riziko vakcíny pre pacienta.

„Dotazník má pomôcť lekárovi rozhodnúť, či pacienta vylúčiť z očkovania s AstraZeneca a odporučiť mu počkať na inú,“ opísala Zuzana Baťová, riaditeľka ŠÚKL. Ten aktuálne eviduje 978 nežiaducich účinkov po očkovaní AstraZeneca, z toho 18 bolo závažných. Ide napríklad o kŕče, horúčku, únavu či stratu vedomia.

Baťová pripomenula, že štáty, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca alebo jej niektorými šaržami, tak urobili výlučne z preventívnych dôvodov. Dodala, že priamy súvis medzi očkovaním a výskytom krvných zrazenín sa doteraz nepreukázal.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM