Správy

SVET O SLOVENSKU: Keď do Vysokých Tatier, tak autom?!

Najlepší spôsob, ako objavovať krásy slovenských veľhôr je vraj za volantom auta. Toto zvláštne odporúčanie dáva svojim čitateľom britský portál Express. Miestni Tatranci len môžu dúfať, že si to britskí turisti nevezmú k srdcu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Keď do Vysokých Tatier, tak autom?!
Zdroj: pixabay

Ľudia sú rôzni a majú rôzne záľuby. Niekto je aktívny športovec a keď ide na výlet do hôr, automaticky si zabalí do batoha turistické topánky. Sú však aj pohodlní výletníci, ktorí by sa najradšej všade vyviezli autom a maximálne si urobili piknik vedľa parkoviska. Aj keď platí, že proti gustu žiadny dišputát, spôsob dovolenkovania *“automobilových turistov*” je z dlhodobého hľadiska neudržateľný a poškodzuje prírodu, ktorú chcú obdivovať.

Krása ako z filmu

“Na Slovensku nájdete jedny z najdramatic­kejších a najinšpiratív­nejších prírodných krás vo východnej Európe ako aj bohatú kultúru,” začína svoj článok britský portál Express. Približuje, že pre zahraničných turistov je stále najznámejšou destináciu Bratislava s “krásnym Starým mestom a výdatnou kuchyňou,” ale rozhodne odporúča navštíviť aj Vysoké Tatry.

“Vo Vysokých Tatrách nájdete veľké plesá a kľukaté cesty, pričom najlepší spôsob, ako objavovať ich štíty je autom,” prekvapivo píše Express. Vysoké Tatry pritom už dlhodobo zápasia s nedostatkom parkovacích kapacít a potrebovali by dostať viac turistov do vlakov. Hoci článok nie je označený ako inzercia, vďaka tomuto zvláštnemu odporúčaniu pôsobí trochu ako reklama na jednu automobilovú značku, ktorá sa vyrába na Slovensku.

“Kia Ceed je ideálne auto na zdolávanie rozsiahlych tatranských kopcov, či už osamote alebo s celou rodinou,” píše britský portál. Britským turistom odporúča vyraziť priamo zo žilinského letiska, obdivovať cestou domácu dedinskú architektúru “domčekov ako z bonboniéry,” pokračovať ďalej cez Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Jelení guláš musí byť!

“Až keď začnete stúpať hore do kopcov, otvoria sa vám skutočné výhľady,” opisuje britský portál zážitok z tatranskej jazdy. Autor ospevuje rozľahlé zalesnené svahy, “o ktorých by v mysterióznych filmoch mohli iba snívať… obklopuje vás až znepokojivá osamelosť, až sa zrazu dostanete hore pred Grand Hotel Kempinski a obklopia vás turistické autobusy a exkurzie.”

Express odporúča previesť sa po Štrbskom plese v loďke, ktorá môže mať aj sklenené dno, aby návštevníci videli dolu plávajúce ryby, prípadne urobiť si hodinovú prechádzku dookola plesa, aby sa automobiloví turisti aspoň trochu rozhýbali. Následne si nemajú nechať ujsť zastávku v Kolibe Patria.

“Cesnaková polievka a jelení guláš s haluškami sú súčasťou tradičnej kuchyne… slovenské jedlá sú skutočne sýte, takže potom sa vám bude chcieť už len zájsť na chvíľu do baru a odpadnúť do postele s výhľadom na horský masív,” dodáva Express.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM