Správy

SVET O SLOVENSKU: Kúpiť dom alebo byt v Maďarsku je lákavé

Veľa našincov v blízkosti maďarských hraníc uprednostňuje presťahovať sa za Dunaj a dochádzať do práce späť do niektorého slovenského mesta. V minulom roku tak urobili stovky Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kúpiť dom alebo byt v Maďarsku je lákavé
Zdroj: TASR

Pre mnoho mladých ľudí je kúpa vlastného bytu v Bratislave a jej okolí finančne veľmi náročná. Najmä, ak majú deti a potrebujú veľký minimálne trojizbový byt, pričom chcú aj určitý štandard. Iní zasa túžia po vlastnom dome, čo pre nich predstavuje splnený životný sen, súkromie a možnosť realizovať sa na záhrade. Pre obe tieto skupiny sa často ako jediná možnosť javí kúpa nehnuteľnosti v maďarských obciach len kúsok od Bratislavy.

Maďarsko láka cudzincov

Všetko má svoje výhody i nevýhody. Ceny nehnuteľností v maďarských obciach ako je Rajka alebo Mosonmagyaróvár sú neporovnateľne priaznivejšie ako v slovenskom hlavnom meste. Na druhej strane však človek musí počítať s tým, že strávi veľa času denno-denným dochádzaním do práce a problémom môžu byť aj chýbajúce sociálne kontakty, možnosti kultúrneho vyžitia a jazyková bariéra.

V konečnom dôsledku sa však každoročne stovky Slovákov rozhodnú, že sa presťahujú za Dunaj. A podľa maďarského portálu Budapest Business Journal nie sú sami. “V minulom roku si v Maďarsku kúpilo domácu nehnuteľnosť 7371 cudzincov. Dve tretiny z nich boli občania EÚ,” píše portál.

Najväčší záujem o život v Maďarsku mali Nemci, ktorí si kúpili viac ako tisícku domov a bytov. Len s minimálnym odstupom skončili na druhom mieste Číňania, ktorý za jednu nehnuteľnosť zaplatili v priemere 127-tisíc eur a hneď za nimi Rumuni. “Slováci kúpili 695 nehnuteľností a Rakúšania 424,” informuje Budapest Business Journal.

Cena je dôležitá

Mnoho z týchto cudzincov sa v Maďarsku usadilo z pracovných dôvodov, iných zasa zlákali nižšie ceny pozemkov, domov a bytov. “Priemerný meter štvorcový sa v Budapešti predáva za 1853 eur… v menších mestách je to 826 eur a vo vidieckych oblastiach sú nehnuteľnosti veľmi lacné s priemernou cenou 346 eur za meter štvorcový,” píše maďarský portál.

Veľa Slovákov z Bratislavy a okolia si za svoju destináciu volí maďarskú Rajku. Tam je možné kúpiť pekný dvojizbový byt za zhruba 57-tisíc eur a ak chcú mať ešte jednu izbu naviac, môžu sa zmestiť do rozpočtu 70 – 80-tisíc eur. Tie najkrajšie klasické byty v novostavbách s garážou sa predávajú za zhruba 135-tisíc eur. V obci Mosonmagyaróvár to môže byť ešte menej.

Problémom nemusí byť ani financovanie. Keďže slovenská banka neposkytne hypotéku na nehntueľnosť v zahraničí, je ideálne, ak má klient peniaze v hotovosti. To však dnes dokáže málokto. Preto zostáva ešte možnosť, aby človek založil slovenskú hypotéku nejakým iným domom alebo bytom, ktorý je na Slovensku. Ak takú možnosť nemá, môže ešte požiadať o hypotéku v Maďarsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM