Správy

SVET O SLOVENSKU: Máme školstvo ako za Márie Terézie

Takmer polovica slovenských študentov by si hneď zbalila kufre a odišla radšej na univerzitu niekam do zahraničia. Domáci vzdelávací systém je skrátka neatraktívny a nemá mladým ľuďom veľmi čo ponúknuť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Máme školstvo ako za Márie Terézie
Zdroj: STU BA

S trochou preháňania sa skutočne dá povedať, že slovenské školy sa veľmi nezmenili od čias Márie Terézie. Napriek opakovaným snahám o reformu školstva sa od študentov stále do značnej miery vyžaduje najmä encyklopedické memorovanie, znalosť teórie a poučiek. Zabúda sa pritom na podporu zručností, ktoré sú pre úspech v živote oveľa dôležitejšie – kritické myslenie, kreativita, znalosti z praxe. O téme píše aj stredoeurópsky portál Emerging Europe.

Je to nuda

“Slovenský vzdelávací systém je zastaraný a nepríťažlivý. To je hlavné zistenie prieskumu, ktorý zverejnilo Centrum edukačného manažmentu Univerzity Komenského,” píše Emerging Europe. Dôvody spočívajú v starom prístupe, ktorý na Slovensku rôzni odborníci kritizujú už roky.

“Stále sa kladie priveľký dôraz na memorovanie rôznych faktov a málo pozornosti sa venuje rozvoju kľúčových schopností ako sú kreatívne a kritické myslenie, riešenie problémov, hodnoty a podobne,” cituje portál slová Aleny Minns z Iuventy.

O tom, čo a ako by sa malo zmeniť, sa pritom diskutuje už celé roky. Portál uvádza, že v prvom rade by slovenskí učitelia mali zabudnúť na tradičné prednášanie učiva pred tabuľou. Sústrediť by sa mali na nové experimentálne postupy prostredníctvom praktických ukážok a zážitkov z praxe.

Radšej utiecť

Výsledkom súčasného stavu je, že slovenské univerzity a vysoké školy sú odtrhnuté od reality, ktorú sa snažia vyučovať. “Nepripravujú mládež pre potreby praxe ani pre reálny život,” uvádza Emerging Europe.

V takejto situácii potom neprekvapí, že veľká časť mladých ľudí by najradšej utiekla do zahraničia. “Podľa prieskumu sa takmer 41 percent mladých študentov vyjadrilo, že keby sa mali opäť rozhodovať, kam ísť študovať, zvolili by si zahraničnú univerzitu,” píše portál.

Najatraktívnejšou destináciou na štúdium v zahraničí je stále Česko. Prakticky tam neexistuje jazyková bariéra a tak tam derie školské lavice približne 23-tisíc Slovákov. Medzi ďalšie populárne krajiny patrí Maďarsko a Veľká Británia.

Portál pripomína varovanie slovenského Najvyššieho kontrolného úradu, podľa ktorého sa väčšina slovenských mladých ľudí študujúcich v zahraničí už následne nevráti domov, čím sa prehlbuje odliv mozgov z krajiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM