Správy

SVET O SLOVENSKU: Poľský minister žartuje o pokazenom mäse

Je to neuveriteľné, ale poľská vláda sa skutočne rozhodla čeliť medzinárodnému škandálu s vývozom mäsa z chorých kráv tým, že si začne robiť žarty. Pomáha si pritom postavičkami z rozprávok.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poľský minister žartuje o pokazenom mäse
7
Galéria
Zdroj: TASR

Škandál s pochybným mäsom z poľských zdrojov sa rozhorel začiatkom roka, keď poľská televízia odvysielala šokujúcu reportáž z domácich bitúnkov. Na záberoch bolo vidieť, že Poliaci zabíjajú zjavne choré kravy a následne ich vyvážajú do celej Európy. Takéto mäso pochybnej kvality sa dostalo aj na Slovensko. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná aktuálne vyzvala obchodné reťazce, aby nepredávali mäso z poľských zdrojov. Varšava sa bráni bizarným spôsobom.

Zmysel pre humor alebo drzosť?

Mäso z chorých kráv sa dostalo aj do Česka. Portál idnes.cz píše, že českí veterinári v ňom objavili salmonelu. Poľský minister pôdohospodárstva Ardanowski sa podľa portálu rozhodol brániť svoju krajinu útokom a zosmiešňovaním dotknutých štátov. V prípade Česka si na pomoc vzal známe kreslené rozprávkové postavičky.

“S uspokojením vnímam informácie o tom, ako dobre funguje veterinárny dozor v Česku… Mäso od neznámych kráv, ktoré nie sú nikde registrované, bolo získané lúpežnou činnosťou istého Rumcajsa, ktorý to robil pre Manku a Cipíska,” uťahoval si Ardanowski na svojom účte na sociálnej sieti.

Ďalej spomenul aj prípad nelegálneho skladu mäsa v centre Prahy, ktorý podľa neho iste viedol “známy konšpirátor Krtko a prepravou ilegálneho mäsa sa zaoberali Křemílek a Vochomůrka.”

Poľský minister tým chcel poukázať na fakt, že aj česká veterinárna správa má svoje zlyhania v rámci domácej kontroly a tak by Česi nemali prstom ukazovať len na Poliakov. Český minister pôdohospodárstva, podobne ako jeho slovenská kolegyňa Matečná, totiž vyhlásili, že nedôverujú systému poľského veterinárneho dozoru.

Nenafukujte problém

“Podľa poľského ministra Ardanowského sa problémy s poľskými potravinami zveličujú a každá zámienka je dobrá na obvinenie Poľska, že má zlé jedlo. Takto sa vraj chovajú krajiny, ktoré len nestačia Poľsku konkurovať v oblasti potravinárskej výroby,” píše idnes.cz.

Výčitka tak smeruje aj Slovensku, na ktoré sa tiež dostalo mäso z pochybného poľského bitúnka. Podľa slovenských orgánov sa distribuovalo do viac ako tridsiatich zariadení spoločného stravovania a čo je najhoršie, bolo medzi nimi aj 11 škôl a škôlok.

Ministerka Matečná sa témy chytila podobne rázne ako jej český kolega a vyhlásila, že bezpečnosť potravín musí byť zaručená: “Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Vzhľadom na to, že drvivá väčšina potravín sa na Slovensku predáva v obchodoch, apelujem na obchodné reťazce, aby sa zdržali predaja poľského mäsa.”

A rovnako ako Česi, aj Slováci majú svoje vlastné domáce zlyhania v potravinárskej výrobe. Napríklad, pred dvoma rokmi sa riešili nedostatky vo výrobe Spišských párkov, ktoré nespĺňali podmienky povoleného zloženia. Treba však uznať, že nešlo o zlyhanie, ktoré by ohrozovalo zdravie a životy spotrebiteľov.

Foto: ilustračné

Bitúnok
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM