Správy

SVET O SLOVENSKU: Rómovia sú v Británii tikajúcou bombou

O chvíľu bude treba nasadiť armádu, aby zvládla nepokoje, ktoré v anglickom Sheffielde vyvolávajú slovenskí Rómovia a Pakistanci. Miestni obyvatelia sú zúfalí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rómovia sú v Británii tikajúcou bombou
Zdroj: TASR

Pri divokej roztržke v školskej jedálni vo Fair Vale Academy v britskom meste Sheffield muselo zasahovať 15 policajných áut, helikoptéra a policajný pes. Pre malú handrkovačku medzi slovenskou Rómkou a moslimským dievčaťom z Jemenu sa strhla nebezpečná bitka, do ktorej sa chceli zapojiť aj rodičia. Miestni Briti hovoria, že je to typická ukážka problémov, ktoré majú s neprispôsobivými Rómami, ktorí sa do mesta prisťahovali najmä zo Slovenska.

Desivá mela

Britský portál The Guardian píše, že školskú drámu zachytila kamera. “V jedálni všetci kričali hrôzou, deti vyliezali na stôl a snažili sa uniknúť do bezpečia. Pred školou už ležalo na kapote policajného auta jedno zadržané dievča s putami na rukách, ďalšieho muža ťahal policajný pes.”

Aby toho zmätku nebolo málo, do bitky v jedálni sa chceli zapojiť aj rodičia niektorých detí a začali sa driapať po plote, aby sa dostali do školy. Ukázalo sa, že ich rozhorčenie a obavy spustila vymyslená textová správa jedného žiaka, ktorý problém nafúkol a rodičom napísal, že deti sa bijú na nože.

“Bitka v jedálni sa spustila v okamihu, keď rómske dievča strhlo šatku svojej moslimskej spolužiačke,” vysvetľuje The Guardian. Dodáva, že v Sheffielde dlhodobo panuje mimoriadne napätá situácia medzi moslimskou komunitou Pakistancov, ktorí v meste žijú už dlhšie a slovenskými Rómami, ktorí majú problém sa prispôsobiť.

Z tohto bude pogrom!

The Guardian cituje britského poslanca Davida Blunketta, ktorý situáciu v meste označil za tikajúcu bombu už pred piatimi rokmi. Hlavným problémom sú podľa neho slovenskí Rómovia, ktorí sa dostávajú do konfliktov s lepšie etablovanými Pakistancami a celkovo sa nevedia prispôsobiť.

“Musíme zmeniť správanie a kultúru rómskej menšiny, pretože inak to tu exploduje,” cituje britský portál poslancove slová. A súhlasia s ním aj ďalší obyvatelia mesta, ktorých The Guardian uvádza: “Ak to takto pôjde ďalej, budeme musieť povolať armádu… toto nie je len malý školský incident, toto je problém, ktorý sa čoskoro vymkne spod kontroly.”

Portál ďalej cituje vyhrážky niektorých miestnych Pakistancov, ktorí už strácajú so slovenskými Rómami trpezlivosť. “Mám 60 bratrancov, ktorí sú pripravení zakročiť a urobiť tu taký pogrom, aký ste ešte nevideli,” hovorí jeden z nich. The Guardian však uvádza, že sú to práve Pakistanci, ktorí slovenským Rómom prenajímajú domy za predražené nájomné a dobre tak na nich zarábajú. Dodáva tiež obhajobu niektorých rómskych predstaviteľov, podľa ktorých sa vždy všetky problémy a spory neprávom hádžu práve na nich.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM