Správy

SVET O SLOVENSKU: Rómske deti s bičmi terorizujú anglický Sheffield

Po ulici chodia aj s meter dlhými korbáčmi a šľahajú nimi po chrbte okoloidúcich - len tak, zo zábavy. Po uliciach rozhadzujú odpadky, šikanujú miestnych obyvateľov a menia anglické mesto Sheffield na rómske geto.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rómske deti s bičmi terorizujú anglický Sheffield
Zdroj: TASR

Situácia s nezvládnuteľnými Rómami zo Slovenska je obzvlášť neznesiteľná v štvrti Page Hall anglického mesta Sheffield. Britský portál The Sun píše, že sa sem postupne od roku 2004 nasťahovalo už šesť tisíc slovenských Rómov. Hoci mnohí z nich sa normálne zaradili do miestnej komunity, našli si prácu a deti poslali do škôl, veľká časť prišelcov zo segregovaných osád východného Slovenska terorizuje domácich obyvateľov.

Útok za bieleho dňa

“Sharon (54) zažíva každodennú šikanu v mieste svojho bydliska, odkedy sa do Sheffieldu nasťahovali tisícky slovenských Rómov,” začína svoju rozsiahlu reportáž The Sun. Podrobne opisuje, ako sa tlupy 8 – 10-ročných rómskych detí potulujú po miestnych uliciach a naháňajú miestnym ľuďom hrôzu.

“Najprv jedno dieťa skríkne na Sharon – zmizni! Vzápätí na ňu ďalší chlapec začne hádzať odpadky porozhadzované po zemi, ktorá je znečistená potkanmi… Keď sa žena uteká skryť do domu kamarátky, jeden z mladých výtržníkov ju šľahne po chrbte dlhým bičom tak silno, ako len vládze,” píše portál.

Napadnutá žena novinárom hovorí, že takto ju miestni slovenskí Rómovia zbičovali na ulici za bieleho dňa už dvakrát. “Hádžu po mne aj plechovky a kusy dreva. Mám z nich strach, chodia vždy v celých tlupách.”

Nie je to rasizmus

The Sun neuvádza, či mala Sharon nejaký konkrétny problém s miestnou rómskou komunitou. Zjavne však jej prípad nie je ojedinelý. Britskí novinári citujú aj rovnaké skúsenosti ďalších obyvateľov mesta: “Hádžu mi do záhrady odpadky, neustále mi búchajú na dvere a okná, v noci púšťajú hlasnú hudbu, po uliciach sa potulujú nebezpečné skupiny mužov a fajčia trávu. Keď som ich požiadala, aby stíšili hudbu, udreli ma,” hovorí Kerryanne (38).

Miestni ľudia sa sťažujú, že slovenskí Rómovia menia ich mesto na geto. Odhadzujú na ulice toľko odpadkov, že v meste sa premnožili potkany, vykonávajú potrebu na verejnosti, hulákajú do skorých ranných hodín a šíria strach.

Taxikár Tanveer pre britský portál vysvetľuje, že situácia je už neúnosná a miestni ľudia žiadajú okamžité riešenie: “To nie je o rasizme. Nie sme proti všetkým Slovákom. Na našej ulici bývajú dve rómske rodiny, ktoré sú úplne bezproblémové a normálne sa zaradili do spoločnosti. Ale veľká časť Rómov chce žiť tak, ako žili na Slovensku – vonku na ulici celé dni a noci. Ľudia už toho majú dosť, je to neznesiteľné.”

Miestni obyvatelia Sheffieldu preto nedávno založili susedský výbor a začali rokovať s políciou a samosprávou o možnostiach, ako efektívne bojovať proti neprispôsobivému správaniu v ich meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM