Zuzana Vajayová Kultúra

Svetový deň divadla oslávia Divadelnou kvapkou krvi

V Štátnom divadle v Košiciach potečie krv! Nepôjde však o žiadnu drámu, ale o pomoc druhým. V rámci osláv Svetového dňa divadla organizuje v utorok 27. marca občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom v Košiciach Divadelnú k

„Počas tohto dňa budú priamo vo vestibule umiestnené dve odberové jednotky košickej transfúznej stanice a krv prídu darovať nielen zamestnanci divadla, ale veríme, že aj naši priaznivci. Vidíme to ako príležitosť spropagovať divadlo v rámci osláv Svetového dňa divadla a zároveň spropagovať aj darcovstvo krvi medzi návštevníkmi divadla a tým prepojiť kultúru so zdravím a pocitom ľudskej spolupatričnosti a pomoci,“ hovorí vedúci obchodného oddelenia ŠD Košice a predseda OZ František Ténai. Krv prídu v utorok darovať aj viaceré osobnosti zo všetkých zložiek, z činohry, baletu i opery. Účasť prisľúbili okrem iného herci Ivan Krúpa, Michal Soltész, Dana Košická, Alena Ďuránová či František Balog, ale aj šéf Baletu ŠD Košice Dominik Béreš.

„Priznám sa, že som sa doteraz darcovstvu krvi „úspešne vyhýbal“. Hoci sú v mojom okolí aj niekoľkonásobní darcovia, napríklad aj moja sestra, ja som sa k tomuto kroku nikdy neodhodlal. Možno tá správna príležitosť prichádza práve na mieste, kde sa spája môj profesijný život s tým spoločenským – v divadle. Aj keď nie som „priateľom“ ihly a striekačky, pevne verím, že aj týmto krokom prispejem k pomoci tým, ktorí to skutočne potrebujú,“ hovorí Dominik Béreš.

Nie veľkou priateľkou injekčných ihiel je aj herečka Alena Ďuránová. Ale pre kvapku krvi sa rozhodla rýchlo a len z jedného dôvodu: „Verím, že moja skupina 0 niekomu môže pomôcť. Idem darovať krv prvýkrát a mám trochu strach, lebo zvyknem odpadávať. Ale verím, že to zvládnem, lebo darovať krv má zmysel a táto akcia sa mi veľmi páči. Ráno darujem krv a potom pôjdem na skúšku novej hry – dá sa krajšie osláviť deň divadla?“

Prvýkrát zaľahne do darcovského kresla aj herec František Balog. „Keď mi kolega z divadla oznámil, že bude takáto akcia, vôbec som neváhal. Moja odpoveď bola veľmi rýchla a stručná. Jasné prídem. Ešte nikdy som sa takejto veci nezúčastnil. Čo ak práve tá moja krv zachráni niekomu život,“ hovorí mladý talentovaný umelec známy predovšetkým svojimi komickými postavami v predstaveniach košickej činohry.

Opačný prípad je hlavný organizátor akcie František Ténai, ktorý je niekoľkonásobným darcom vzácnej tekutiny. „Žijeme v uponáhľanej dobe plnej arogancie, sebectva a aj nenávisti. Svojim prístupom som sa rozhodol ísť príkladom a pomôcť všetkým, ktorí sú na to odkázaní či už nejakou nepredvídanou udalosťou, alebo z dôvodu choroby. Každý kto daruje krv dáva aj kúsok seba, kúsok toho dobrého zo svojho vnútra, musí to byť statočný človek a odhodlaný pomáhať iným. Preto klobúk dole pred všetkými darcami, lebo dávajú to najcennejšie čo máme,“ vraví Ténai.

Osobnosti košického divadla veria, že sa k nim počas prvého ročníka podujatia pripojí čo najviac priaznivcov divadla. „Verím, že prídu nielen pravidelní darcovia, ale že pritiahneme aj tých, ktorí sa doteraz neodhodlali pre takýto krok,“ dodáva Ténai. Pre všetkých, ktorí počas Svetového dňa divadla prídu do Historickej budovy ŠD darovať krv budú pripravené nielen vstupenky na divadelné predstavenia podľa vlastného výberu, ale aj vitamínové doplnky spoločnosti Generica a drobné darčeky od spoločnosti Eurobus.

Zdroj: Štátne divadlo Košice

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM