Správy

Svetový úspech košických gymnazistov! Zvíťazili s voskovým popisovačom na tabule

Študentská firma z gymnázia Poštová opäť uspela vo svetovej konkurencii. Porotu zaujal ich jedinečný ekologický výrobok.

Ilustračný obrázok k článku Svetový úspech košických gymnazistov! Zvíťazili s voskovým popisovačom na tabule
Zdroj: Facebook.com/Scribo

Tím z košického Gymnázia Poštová zvíťazil vo svetovom finále študentskej súťaže sociálnych inovácií Social Innovation Relay (SIR). So svojím projektom ekologického voskového popisovača uspel v konkurencii ďalších víťazov národných kôl z krajín ako Japonsko, Singapur či Španielsko.

Košickí stredoškoláci zaujali porotu inovatívnou technológiou bezodpadových popisovačov vyrábaných z recyklovaného vosku. Pomáhajú tak zabrániť vyhodeniu až 16 ton plastu ročne, ktorý bol doteraz vytváraný používaním klasických fixiek, informovala organizácia Junior Achievement (JA) Slovensko.

Bez odpadu

Študenti z gymnázia Poštová uspeli v tejto súťaži aj vlani, vtedy to bol projekt ekologického tuhého čističa. Tohtoročné finále sa konalo v utorok (22. 6.) v online priestore. Desať finálnych tímov tvorilo 40 študentov z krajín Európy a Ázie.

Medzi tromi víťaznými projektami bol aj ekologický voskový popisovač Scribo Marker, ktorý sa na Slovensku už aj vyrába a predáva v ekologických predajniach. „Víziou Scribo Marker je dosiahnuť, aby každá škola a firma bola ekologicky udržateľnejšia aj vďaka novému spôsobu písania na tabule popisovačmi, ktoré nevyschnú a nepotrebujú plastový obal,“ oznámila organizácia JA Europe, ktorá finále organizovala.

Študentský projekt Scribo vznikol začiatkom tohto roka náhodou pri učení. Počas písania na bielu tabuľu vyschla žiakom fixka a museli ju vyhodiť. Vtedy si uvedomili, koľko odpadu vytvoria plastové fixky a pustili sa do hľadania ekologickej alternatívy. Napokon si inovatívnu fixku vyrobili sami za použitia odpadu z tlačiarní.

Máme pre vás aj ďalšie zaujímavé články

Jedinečný nápad

Dnes odoberajú voskový odpad z tlačiarní od troch slovenských firiem, ktoré mesačne vyprodukujú až šesť kilogramov voskového odpadu. Z takéhoto množstva dokážu študenti vyrobiť až 1 200 ekologických popisovačov.

„Slovenskí študenti opäť ukázali, že vedia myslieť kreatívne a inovatívne. Tím mladých ľudí z Košíc prináša na trh jedinečný podnikateľský nápad so sociálnym aspektom, ktorý rieši globálnu ekologickú výzvu. Projekt Social Innovation Relay inšpiruje študentov na celom Slovensku k sociálnemu podnikaniu, dáva im cenné podnikateľské skúsenosti a zlepšuje zručnosti potrebné pre ich úspešnú budúcnosť,“ uviedla riaditeľka JA Slovensko Eva Vargová.

Projekt SIR sa realizuje v rámci spolupráce Junior Achievement a NN Group, okrem Slovenska aj v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Japonsku, Holandsku, Poľsku, Rumunsku, Singapure a Španielsku.

Voskové popisovače študentskej firmy Scribo
Voskové popisovače študentskej firmy Scribo / Zdroj: Facebook.com/Scribo

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM