Eva Mikulová Kultúra

Takmer 40 podujatí uvidíme na Medzinárodnom festivale umenia TRANS/MISIE v Košiciach

Festival TRANS/MISIE sa koná v Košiciach po prvýkrát ale je to už jeho druhý ročník. Premiéru mal pred rokom, konal sa v poľskom Rzeszówe.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 40 podujatí uvidíme na Medzinárodnom festivale umenia TRANS/MISIE v Košiciach
Foto: Eva Mikulová

Medzinárodný festival umenia TRANS/MISIE 2019 v Košiciach bude trvať od nedele 8. septembra do soboty 14. septembra.

Výročie novembra

Takmer 40 podujatí ponúkne počas siedmich dní multižánrový Medzinárodný festival umenia TRANS/MISIE 2019 v Košiciach. Ako povedal generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice (ŠDKE) Igor Dohovič, hlavnou témou tohto ročníka festivalu bude 30. výročie udalostí z roku 1989.

Festival je spoločným projektom divadiel z Poľska, Slovenska, Česka, Maďarska, Litvy a Ukrajiny.

Festivalové podujatia sa budú odohrávať na rôznych miestach, okrem ŠDKE aj v priestoroch domácich partnerov festivalu, ktorými sú Bábkové divadlo Košice, Štátna filharmónia Košice (ŠfK), Divadlo Thália, K13 – Košické kultúrne centrá, Východoslovenská galéria (VSG), Východoslovenské múzeum (VSM), Múzeum Vojtecha Löfflera a Tabačka Kulturfabrik.

Mnohé z podujatí budú aj priamo v uliciach centra mesta. Za historickou budovou ŠDKE vyrastie festivalové mestečko.

Festival zahŕňa divadelné i tanečné predstavenia, koncerty, performance, besedy, filmovú tvorbu aj street art. „Prvý ročník festivalu sa uskutočnil v roku 2018 v Rzeszówe v Poľsku, druhý je u nás v Košiciach a každý rok sa bude posúvať do iného mesta. Jeho hlavnou myšlienkou je spájanie, vytváranie medzinárodných sietí, spoločných predstavení, kultúrnych multižánrových udalostí aj výmena skúseností a spolupráca“, povedal Dohovič s tým, že nejde o divadlá z hlavných miest uvedených krajín. Okrem Košíc a poľského Rzeszówa sú nimi Ostrava, Debrecín, Ľvov a Trakai.

Vlani bol festival zameraný na rok 1918, tentoraz je venovaný roku 1989 a Nežnej revolúcii, respektíve téme slobody a demokracie. Ako povedal riaditeľ divadla, reflektovať túto myšlienku bude aj šesť predstavení na šiestich rôznych miestach v rámci mesta.

Každý z festivalových dní bude patriť umelcom z jednej, respektíve z dvoch krajín. Prvý a posledný deň festivalu bude slovenský. Jeho otvorenie bude patriť pochôdzkovému divadlu Karola Horáka – Košickí mučeníci, a to pri príležitosti 400. výročia ich umučenia.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM