Alexandra Kolínská Rôzne

Takto prebiehala revolúcia v Košiciach: Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni

V týchto dňoch si pripomíname 25 rokov od udalostí, ktoré znamenali veľkú zmenu nielen v životoch Košičanov. Novembrová revolúcia v roku 1989 naplno zasiahla aj naše mesto. Prinášame vám prehľad jej kľúčových okamihov v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Takto prebiehala revolúcia v Košiciach: Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni
Zdroj: Dnes24.sk

Nežná revolúcia v Košiciach nevypukla 17. novembra ako v Prahe či iných mestách, kde sa štrngalo kľúčmi, no napriek tomu k nám predsa dorazila. Prečítajte si, ako prebiehala, od prvých náznakov revolúcie, až po živú reťaz, ktorej sa nezúčastnili len študenti košických vysokých škôl, ale aj zamestnanci najväčšieho oceliarskeho závodu – bývalých Východoslovenských železiarní. Kľúčovým bodom pre štrajujúcich bola Štátna vedecká knižnica v Košiciach, na ktorej balkóne sa dostalo k slovu mnoho významných ľudí.

21. November – Ráno sa pred Vysokou školou technickou uskutočnil míting poslucháčov tejto školy. Okolo 3000 účastníkov vyjadrilo podporu k stanovisku Sekretariátu ÚV SZM, v ktorom žiada objektívne prešetrenie postupu poriadkových služieb proti účastníkom piatkovej manifestácie v Prahe.
22. November – V tento deň sa na niektorých katedrách začalo vyučovať, väčšina poslucháčov pokračuje v takzvanom dialógu s predstaviteľmi kraja, mesta a vedenia školy. Aj v toto popoludnie bolo pred Vysokou školou technickou rušno. Priestor zaplnili tisíce študentov vysokých a stredných škôl. Nad ich hlavami sa objavili československé štátne zástavy a transparenty s heslami vyzývajúcimi k otvorenému a pravdivému dialógu.
23. November – Uskutočnilo sa mimoriadne zasadnutie predsedníctva Mestského výboru NF SSR v Košiciach. Zaoberalo sa súčasnou situáciou na vysokých školách, v podnikoch, závodoch a organizáciách mesta, ako aj v organizáciách združených v Národnom fronte. Predsedníctvo konštatovalo, že väčšina obyvateľov Košíc podporuje proces prestavby a demokratizácie v našej spoločnosti.
24. November – Diskusie študentov a rokovanie vysokoškolského štrajkového výboru pokračuje. Diskusiu viedol poslucháč strojníckej fakulty VŠT Milan Jacko. Študenti sa naďalej zhromažďujú a počas diskusie sa pýtajú, prečo sa mnohé udalosti zamlčovali a prečo sa pravda mnohokrát skresľovala. O 20:20 hodine sa niekoľkotisícový sprievod študentov presúva od auly Maxima po Komenského ulici cez leninovu ulicu až na Námestie Osloboditeľov. O 21:15 študenti sievajú štátnu hymnu ČSSR a rozchádzajú sa.
27. November – Mimoriadne rokovanie Mestského výboru Komunistickej Strany Slovenska: Mestský výbor KSS sa oboznámil so závermi mimoriadneho zasadania Ústredného výboru KSČ a analyzoval súčasnú situácu v Košiciach. Vyjadril vážne znepokojenie nad vnútropolitickou situáciou v krajine, nad krízou v našej spoločnosti, ktorá spolu so stupňovaním napätia dostala našu vlasť na križovatku dejín.
28. November – Košický denník večer opakovane informuje o štrajku študentov na Námestí Osloboditeľov. Nazýva ho pokojným štrajkom. Okrem iného dodáva, že po zaspievaní Československej hymny odzneli z improvizivaného pódia dojmy gymnazistky z Prahy. Tá bola priama účastníčka manifestácie 17. novembra na Národnej triede v Prahe.
29. November – „Občianske fórum vyhlásilo generálny štrajk. Včera v noci a v skorých ranných hodinách sme zaznamenali nasledujúce názory pracujúcich nášho mesta. V čase, keď budete čítať tieto riadky, bude už po štrajku, o ktorom jeho usporiadatelia tvrdia, že má mať manifestačný charakter,“ písali v denníku Večer.
30. November – Takmer všetci pracujúci z rannej zmeny vo Východoslovenských železiarňach, ktorí mohli opustiť prevádzky bez rizika ohrozenia ich nepretržitého chodu, sa zúčastnili na manidfestačnom štrajkovom zhromaždení pred budovou podnikového riaditeľstva. Prejavili jednoznačnú podporu študentským požiadavkám a prijali ich za svoje. Študenti medicíny napriek tomu, že boli darovať krv, či zveľaďovali svoje okolie, naďalej pokračujú v štrajku.
1. December – Pred Štátnou vedeckou knižnicou (ŠVK) sa konal ohlásený míting, na ktorý prišlo niekoľko tisíc obyvateľov Košíc. Priestranstvo na Leninovej ulici (pred ŠVK) sa začalo plniť už po hodiny pred stanoveným termínom. V rukách mladých ľudí nechýbali transparenty ani československé vlajky. Do osemnástej hodiny sa všetci správali disciplinovane. O 18:00 sa ozval potlesk do ktorého sa miešal zvuk zvončekov a štrnganie kľúčov.
2. December – Študenti na východnom Slovensku naďalej pokračujú v doterajšom štrajku. Na jeho konkrétnych formách sa dohodli jednotlivé fakulty s vedením škôl. Pravidelná výučba nebude prebiehať nikde. Pedagógovia však poskytnú konzultácie pre poslucháčov záverečných ročníkov.
3. December – Predsedníctvo MV KSS sa dnes zaoberalo obsahovou a kádrovou prípravou zajtrajšieho zasadania MV KSS, ktoré posúdi prípravu na mimoriadnu mestskú konfereniu KSS. Vzalo na vedomie informáciu o súčasnej politickej situácii. Zdôraznilo, že v zložení federálnej vlády neboli uskutočnené také zmeny, ktoré by zodpovedali výsledkom rokovania Federálneho zhromaždenia ČSSR. V Košiciach pretrváva zvýšená štrajková pohotovosť.
4. December – Vyhlásenie Občianskeho f=ora štrajkujúcich robotníkov v Košiciach k ustanoveniu novej federálnej vlády zo dňa 3.12.1989: „Sme hlboko sklamaní takzvanými zmenami vo federálnej vláde, ktoré sú iba kozmetickými zmenami na maske totalitného režimu. Protestujeme proti zloženiu novej vlády a žiadame aby bola okamžite ustanovená taká vláda, v ktorej bude mať KSČ menšinu.“ Košický denník večer informuje: „Včera sa o šestnástej hodine konala na tradičnom mieste, pred Štátnou vedeckou knižnicou, ďalšia demonštrácia. Všetci, ktorí vystúpili pred niekoľko tisíc účastníkov vyjadrili svoj nesúhlas s poslednými zmenami vo federálnej vláde.“
5. December – Národný výbor mesta Košice na svojom mimoriadnom zasadaní prerokoval súčasnú vnútropolitickú situáciu v štáte a udalosti uplynulých vzrušených dní v našom meste a prijal toto vyhlásenie: „Národný výbor mesta Košíc je za objektívne vyšetrenie neprimeraného zákroku proti študentom počas udalostí 17. novembra 1989 v Prahe, ktorý vyvolal vlnu nesúhlasu nielen v radoch vysokoškolskej mládeže, ale aj pracujúcej verejnosti.“

5. December – Vyhlásenie kolektívu redakcie Večer: „My, členovia redakčného kolektívu denníka Večer sa stotožňujeme s programovými zásadami Občianskeho fóra, ktoré sú v záujme nášho ľudu. Založili sme akčný výbor Občianskeho fóra. Za svoju úlohu si vytyčujeme pravdivo informovať verejnosť podľa zásad otvorenosti, demokracie a pluralizmu. Vytvoríme priestor na širokú informovanosť verejnosti. Udržiavaním kontaktu s akčným výborom košického Občianskeho fóra poverujeme Jána Baču, Igora Gallu a Tomáša Špiru.“

Zdroj: Denník Večer 1989 (november – december)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM