Správy

Táto obec stavia pre Rómov nájomné byty: Prečo to robia?

Pomôcť miestnym Rómom v núdzi s bývaním formou nájomných bytov sa rozhodla obec v blízkosti Košíc. V roku 2008 postavili v rómskej časti obce bytový dom so šiestimi bytmi, toto leto dokončia ďalší dom s ôsmimi bytmi, tentoraz nižšieho štandardu.

Ilustračný obrázok k článku Táto obec stavia pre Rómov nájomné byty: Prečo to robia?
Zdroj: TASR

Rómovia v obci Ďurkov v okrese Košice – okolie tvoria zhruba tretinu obyvateľov. Ako hovorí starosta Ondrej Valik, tým, ktorí si nedokážu postaviť vlastný dom, obec radšej pomôže nájomným bývaním, ako by mali vznikať rôzne nekontrolované čierne stavby s neporiadkom. „Pri nájomných bytoch je kultivované prostredie, odpad odtiaľ pravidelne odvážame, ako od každého, majú to započítané v nájomnom,“ priblížil starosta.

Problém pri platbách za plyn a teplo

Prvých šesť nájomných bytov s bežným štandardom postavila obec s podporou štátneho Fondu rozvoja bývania. Vybrané nasťahované rodiny platia nájom, ako sa však v minulosti ukázalo, problém pre ne vznikal pri platbách za plyn a teplo.

Preto sme teraz urobili inú alternatívu a staviame byty s nižším štandardom. Osem bytových jednotiek by sa malo skolaudovať do konca októbra. Bývanie tu nájde osem rodín. Nebudú mať taký komfort, čiže nebude tam teplá voda, musia si ju zohrievať, kúrenie bude len na drevo,“ vysvetlil Valik.

Zlepšenia podmienok pre vzdelávanie

Obec takto pomáha rómskym rodinám v sociálnej tiesni aj s cieľom zlepšenia podmienok pre vzdelávanie ich detí. Ak totiž školáci nemajú doma vytvorené vhodné zázemie, podľa starostu nemôžu dosahovať ani dobré výsledky na základnej či strednej škole.

Celý projekt s ôsmimi bytmi s podporou štátnej dotácie vychádza zhruba na 175 000 eur, vlastné zdroje obce tvoria 44 000 eur, stavať sa začalo minulý rok. Miestni Rómovia bývajú v časti dediny, kde je vybudovaná kompletná infraštruktúra vrátane cesty, elektrifikácie, kanalizácie, či plynofikácie. Pre mnohých je však platenie za plyn príliš finančne náročné, a tak kúria drevom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM