Alexandra Kolínská Správy

Tieto košické diela sa dočkali pocty: Vo vrecku majú nominácie na stavbu roka!

To, že Košice sú krásne a rastie tu množstvo zaujímavých stavieb, si všimli aj inde. Svedčí o tom aj množstvo nominácií na stavbu roka. Z 23 celoslovenských náleží nášmu mestu až 5!

Ilustračný obrázok k článku Tieto košické diela sa dočkali pocty: Vo vrecku majú nominácie na stavbu roka!
Zdroj: TASR

Na Slovensku máme množstvo krásnych stavieb. Od októbra prebieha hlasovanie o cenu verejnosti, v ktorej je nominovaných päť stavieb z Košíc. Súťaž je vyhlásená pre všetky stavebné diela – budovy, inžinierske stavby (novostavby, rekonštrukcie, obnovy) -, bez ohľadu na štátnu príslušnosť fyzických osôb či krajiny registrácie právnických osôb, to je autorov architektonického riešenia, projektantov, hlavných zhotoviteľov, stavebníkov či developerov.

Na stránkach Stavba roka sa hlasuje do 28. októbra prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5. „Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov,“ uvádzajú na svojom webe organizátori súťaže. V 20-ročnej histórii súťaže dávajú organizátori po šiestykrát možnosť hlasovať aj verejnosti.

Rezidencie Nová Terasa

Rezidenčný komplex Nová Terasa sa dostal do povedomia obyvateľov Košíc. Vysoko pozitívne ho hodnotia nielen jeho vlastní obyvatelia, ale aj predstavitelia samotného mesta Košice. V očiach predstaviteľov mesta je tento projekt jeden z najlepších, realizovaných za ostatné roky.

„Je predstaviteľom unikátnej kompaktnej mestskej štvrte s pestrou urbanistickou štruktúrou a s bohatou artikuláciou exteriérových priestorov. Kvalitné ale dostupné bývanie v lokalite so špecifickou atmosférou a vďaka svojej polohe je akoby izolovaný s charakterom takmer uzavretej štvrte „gated community“, ako aj s výbornou dostupnosťou centra mesta a s dobrým dopravným napojením automobilovej dopravy, ale najmä MHD,“ informujú na webe súťaže.

Okrem výnimočnej architektúry s kvalitnou komplexnou realizáciou celého komplexu, sú jeho ďalšími benefitmi: dostatok zelene, funkčné vnútrobloky s nadštandardnými sadovými úpravami, ticho a žiadna tranzitná doprava. V troch bytových domoch je 161 jedno- až päťizbových bytov, ako aj 97 parkovacích miest v nich a 243 na teréne. Na najvyšších podlažiach sú viacizbové byty vyššieho štandardu s terasami a na vegetačných strechách, na nižších podlažiach byty stredného štandardu s predzáhradkami, logiami a balkónmi. K všetkým bytom prislúchajú kobky.

Nesmie chýbať Kulturpark

Kulturpark je novým typom kultúrnej inštitúcie, poskytujúcej priestor na tvorbu a prezentáciu súčasnej kultúry, vizuálneho umenia, literatúry, filmu, divadla hudby a tanca. Toto nové kultúrne centrum sa rozprestiera v historickom areáli z konca 19. storočia. Rekonštrukcia bývalých kasární a ich premena na Kulturpark je najväčšou investíciou projektu Košice – EHMK 2013.

„Nová kreatívna, vzdelávacia a oddychová štvrť je zložená z troch hlavných budov, doplnených o osem nových pavilónov, vsadených do parku a námestia. Blízkosť centra, výborná dopravná a pešia dostupnosť predurčili premenu tohto pôvodne introvertného komplexu na moderné verejné centrum kultúrneho a spoločenského diania. Prvým a zásadným krokom bolo otvorenie areálu smerom k mestu odstránením pôvodného múru okolo celého areálu. Areál je členený na dve základné časti. Verejná urbánna plocha – nové námestie otvorené do okolitej urbanistickej štruktúry a uzatvárateľné vnútro areálu s parkom. Centrálnym objektom areálu je objekt Alfa, obsahujúca sálové priestory pre kultúrne podujatia s príslušným technickým zázemím,“ informujú o Kulturparku na webe.

Stratégia rekonštrukcie existujúcich budov je jednoznačná – zachovať ich charakter, maximálne rešpektovať pôvodnú tektoniku a konštrukcie. Objekty dostali nové fasády, rešpektujú ale pôvodné členenie a plasticitu. Pod námestím je situované podzemné parkovisko – nutná infraštruktúra potrebná pre prevádzkovanie komplexu. Najväčším prvkom „drobnej“ architektúry na urbánnej ploche je urbánna pergola, zložená z 15-tich vertikál, ktoré sa uplatňujú ako nosiče informácií o dianí v areáli. Pre nové námestie bol vyvinutý flexibilný mobiliár, doplnený o drevené pódiá a fontánu. Projekt má silný environmentálny rozmer, využitie alternatívnych zdrojov energie prispieva k trvalej udržateľnosti nového kultúrnospolo­čenského komplexu.

Rezidencia Šafranová záhrada

Na Košickej novostavbe bytového domu je plochá strecha, ktorej atika prebieha v jednej úrovni po obvode celej stavby a je doplnená pergolami, zvýrazňujúcimi exteriérový priestor bytov na najvyššom podlaží. „Prvé podlažie uskočené pod fasádu bytov, má celopresklenú fasádu a je tak otvorené do okolitej zelene. Zámerom stvárnenia vonkajšieho vzhľadu je jednoduchosť so zvýraznením čistých línií kvalitných obkladových prvkov dvojitej fasády s priznanými škárami obkladových materiálov, prerušovanými francúzskymi oknami a balkónmi nerovnomerne umiestnenými do rastra jednotlivých fasádnych blokov,“ píšu na webe súťaže.

Bytový dom svojou plošnou zastavanosťou nahrádza sklady a garáže v bývalom vojenskom areáli a riešením vonkajších plôch otvára priestor vedúci do parku v areáli EHMK a stála sa súčasťou územia v centre mesta s celomestským spoločenským významom. Bytový dom je zastrešený plochými strechami. Obvodový plášť – dva základné materiálové varianty, a to ťažký obvodový plášť z výplňových keramických tvaroviek a ľahký obvodový plášť báze preskleného hliníkového systému kombinovaného nepriehľadnými výplňami. Vnútorné deliace konštrukcie (priečky, steny) – medzi izbami v bytoch murované zo sadrových tvaroviek.

EcoPoint Office Center

Košická novostavba EcoPoint Office Center Košice je ekologickou a udržateľnou budovou so zdravým pracovným prostredím a nízkymi prevádzkovými nákladmi. Jej ďalšími výhodami sú ideálna poloha, dostupnosť a viditeľnosť.

„Vďaka všetkým týmto prednostiam budova získala v roku 2010 na výstavbe EXPOREAL v Mníchove strieborný predcertifikát nemeckého ocenenia pre udržateľnú výstavbu DGNB (Das Deutsche Gütesiegel Nachhaltiges Bauen) v kategórii Strieborný, ako vôbec prvá budova v Strednej Európe. Keďže budova predstavovala významný počin v oblasti udržateľnej architektúry a výstavby za uplynulé obdobie získala v roku 2014 aj Cenu Visio 2020, ktorú udeľuje časopis Eurostav. V tomto období sa finalizuje proces certifikácie budovy podľa amerického certifikačného systému LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Predpokladá sa, že budova získa jeden z najvyšších stupňov, čím sa stane najzelenšou certifikovanou budovou Slovenska v súčasnosti,“ píšu o výnimočnosti centra na stránke súťaže.

Bezberiérový vstup je do všetkých priestorov budovy. Zakladanie na vŕtaných železobetónových pilótach s hlavicami, medzi ktorými sú rozmiestnené aj energovrty, slúžiace pre energetické zásobovanie budovy. Strešný plášť je neodvetrávaný s posypom drveným štrkom, resp. so záhradnou úpravou ako zelené strechy.

Administratívno-obchodné sídlo fy TRUMPF

„Zo všetkých hľadísk vydarená stavba je príkladom dobrej spolupráce architekta, projektantov, hlavného zhotoviteľa a stavebníka. Architektonicky je stavba jedinou hmotou s pozdĺžnou osou, orientovanou severojužným smerom, v miernom odklone (cca 20°) od Alejovej ulice. Skladá sa z dvoch prevádzkových a konštrukčných celkov – administratívnej časti a predvádzacej haly,“ píšu na webe súťaže.

Budova má jednoduchý tvar kvádra. Jedna časť, hmotovo väčšia, administratívna prevádzka pracovných priestorov pre vlastných zamestnancov, rozložená do dvoch NP s východno-západnou orientáciou. Druhá, menšia časť, jednopodlažná predvádzacia hala (konštrukčný aj prevádzkový jednotrakt). Stavba má v princípe dve „hlavné“ pozdĺžne fasády – západná je hlavnou „nástupnou fasádou“, východná spolu s reklamným stožiarom (s firemným logom) je plochou, ktorá komunikuje s prostredím Alejovej ulice (hlavný vonkajší mestský dopravný okruh).

Hlasovať môžete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM