Michal Lendel Rôzne

Tip na víkend: DOD v dopravnom podniku, pozrite si čo všetko vás čaká...

Najstarší dopravný podnik na Slovensku chystá deň otvorených dverí. Milovníci verejnej dopravy sa budú môcť povoziť v historických vozidlách, budú im taktiež sprístupnené netradičné priestory. Na svoje si prídu aj najmenší, keďže im DPMK pripravil rôzne atrakcie a sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: DOD v dopravnom podniku, pozrite si čo všetko vás čaká...
Zdroj: TASR

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) pripravil pre verejnosť na sobotu (28.9.) Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v areáli na Bardejovskej ulici. Súčasťou programu v čase od 10.00 do 16.00 h je výstava súčasných aj historických vozidiel, vrátane historickej električky Cassovia, ktorá bude voziť záujemcov na krátkej trase medzi depom a Triedou SNP.

Vystavená bude aj konka – konská električka, ktorá v Košiciach začala premávať 14. novembra 1891. Išlo o prvú linku konskej električky na území Slovenska. Premávala na trase Železničná stanica – Senný trh – Alžbetine nám. (Námestie osloboditeľov) – Hlavná – Čermeľská (Komenského) – Hospodárska škola (Univerzita veterinárneho lekárstva). Trať merala 5084 metrov.

„V čase o 11.00, 12.00, 14.00 a 15.00 h sa začnú exkurzie dielní a dispečingu. Záujemcovia o ne tak spoznajú prácu dispečerov dopravného podniku a uvidia priestory, v ktorých sa o dopravné prostriedky starajú pracovníci dielní,“ uviedla hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Deti sa môžu tešiť na nafukovacie hrady, mobilný detský kútik, mobilné dopravné ihrisko, tvorivé dielne, súťaže a podobne. Pripravené sú aj sprievodné atrakcie, ako napríklad maľovanie na tvár či elektroautíčka.

DPMK je najstarším dopravným podnikom na Slovensku. Založený bol v roku 1891 ako Kassai közúti vasút – Košická pouličná železnica. Jeho vznik súvisel s výnosom uhorského ministerstva obchodu, ktorý 14. mája 1891 povolil výstavbu mestskej koľajovej dráhy v Košiciach. Následne sa začala výstavba koľajovej siete. „Tento rok si tak DPMK pripomína 122. výročie od svojho vzniku,“ uviedla Karaffová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM