Správy

Tip na výlet: Poznáte Jánošíkovú baštu? Ponúka nádherné výhľady

Okolie Košíc ponúka množstvo lokalít, z ktorých je nádherný výhľad do okolia. Jedna z nich sa nachádza neďaleko Kysaku a Veľkej Lodiny.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Poznáte Jánošíkovú baštu? Ponúka nádherné výhľady
Zdroj: Košice región turizmus

Jánošíkova bašta je medzi turistami vyhľadávanou skalou, ktorá ponúka nádherné výhľady do okolia a doliny Hornádu. Naskytne sa vám pohľad na Volovské vrchy, Slanské vrchy či Čiernu horu.

Vrchol Jánošíkovej bašty sa nachádza vo výške 523 metrov nad morom a vápencová skalná veža má výšku 45 metrov. Vyhľadávaná je aj medzi lezcami, keďže ponúka desiatky ciest na lezenie rôznej náročnosti.

Z Kysaku aj Lodiny

Najlepší prístup na skalu je z obce Kysak po červenej turistickej trase Cesta hrdinov SNP, ktorá začína pri obecnom úrade v Kysaku. Trasa má približne štyri kilometre a zaberie vám niečo vyše hodiny. Celá trasa vedie lesom a najmä v tomto období ponúka krásnu prechádzku jesennou prírodou.

V okolí je množstvo ďalších zaujímavých miest, ktoré stoja za preskúmanie – Kysacká jaskyňa, pozostatky Kysackého hradu či Gašova vápenka.

Výlet si môžete uľahčiť a autom prísť až do kysackej chatovej oblasti a Horárni a odtiaľ je to už len zhruba štvrťhodina. Na Jánošíkovu baštu sa dá dostať aj z Veľkej Lodiny po modrej turistickej značke.

Skala Jánošíková bašta
Skala Jánošíková bašta / Zdroj: Košice Región Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM