Správy

Tip na výlet: Užite si výhľad z kamennej rozhľadne kúsok od Košíc, FOTO

Ak vás už pohľad na Košice z veža Hradová omrzel, vyrazte mimo mesta a spoznajte ďalšie nádherné výhľady.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Užite si výhľad z kamennej rozhľadne kúsok od Košíc, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Uprostred polí na rozhraní chotárov Čižatíc, Chrastného a Rozhanoviec v okrese Košice-okolie stojí takmer 12 metrov vysoká rozhľadňa Čerešenka. Kamenná rozhľadňa vám poskytne krásne výhľady a určite stojí za návštevu.

Kochať sa z nej môžete pohľadom na panorámu Slanských vrchov či kopce v okolí Košíc a Prešova. Uvidíte z nej aj východnú časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou.

Kamenná stavba so strechou je vysoká 11,65 metra. Stojí pri osamelej čerešni a je viditeľná napríklad z diaľnice Košice – Prešov pod koncom lesa pri Zelenom dvore. Rozhľadňa je zároveň aj pamätným miestom na počesť bitky pri Rozhanovciach z roku 1312. Sprístupnili ju na 700. výročie tejto udalosti.

Ďalšie tipy na výlety

Ako sa tam dostanete?

Od Košíc je rozhľadňa vzdialená približne 14 kilometrov. Dostať k nej sa dá peši alebo autom z najvyššieho bodu účelovej poloasfaltovej komunikácie, ktorá spája obce Chrastné a Čižatice. Z parkoviska je to pešo zhruba 300 metrov.

Turistickou značkou nie je prístup značený, z obce Čižatice vás k nej nasmerujú drevené tabule. Odporúča sa v jednej či druhej dedine a po 15 minútovej prechádzke sa k nej dostať pešo.

Aktuálne správy zo Slovenska

Rozhľadňa Čerešenka
10
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM