TOP 3 super lacné recepty abovských starých mám: A budete sa ešte aj oblizovať!
Poznáte a varievate tradičné jedlá nášho regiónu? Vybrali sme 3 výborné recepty, ktoré si môžete rýchlo uvariť. Navyše, skoro všetky suroviny nájdete poľahky aj doma :)
Každý kút Slovenska je príznačný vlastnými zvykmi, rečou, tradíciami. Inak to nie je ani s originálnymi pokrmami, ktorými sa pýši každý región. Aké poklady sa varievajú v okolí Košíc?
Ľečky do kvašného mľeka
Tento recept je veľmi jednoduchý a hlavne chutný. Čo je však veľkou výhodou, nepotrebujeme naň veľa surovín. Postačí kyslé mlieko, vajce, soľ, hladká a polohrubá múka.
Z múky, vody a vajca si pripravíme cesto, rozvaľkáme ho a opäť premiesime. Do osolenej vriacej vody hádžeme malé kúsky cesta. Zatiaľ si dáme zohriať kyslé mlieko, je potrebné však dať pozor, aby z neho nevznikol tvaroh. Uvarené lečky precedíme a vysypeme do teplého, kyslého mlieka.
Zemiaky na kyslo
Ďalším tradičným receptom z okolia Košíc sú zemiaky na kyslo. Na tento výborný recept postačia zemiaky, soľ, hladká múka, sladká smotana a ocot.
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky alebo na klieska a dáme variť do osolenej vody. V miske si zmiešame smotanu s hladkou múkou. Keď sa zemiaky uvaria, zlejeme z nich vodu. Smotanu s múkou vylejeme do hrnca so zemiakmi a necháme prejsť varom. Dochutíme octom a podávame.
Cibuľová omáčka
Cibuľa patrí odpradávna medzi základné suroviny v domácnosti. V minulosti tak nebolo nič nezvyčajné, ak sa robila k zemiakovej kaši ako hlavný chod. Na prípravu tradičnej cibuľovej omáčky budeme potrebovať veľké cibule, bravčovú masť, hladkú múku, sladkú smotanu, mleté čierne korenie a vodu.
Cibuľu očistíme, narežeme nadrobno a opečieme na masti. Keď je cibuľa opečená dosklovita, pridáme mleté čierne korenie a trochu vody. Necháme prevrieť, následne zahustíme trochou múky a na záver podlejeme smotanou. Dobrú chuť!
Poznáte ďalšie tradičné abovské jedlá? Nenechajte ich ležať v skrinke, podeľte sa o ne s nami. Zašlite nám ich na odvas@global24.sk. Tešíme sa na ne!
Foto: Ilustračné