Alexandra Kolínská Rôzne

TOP zásahy košických mestských: Útok autom na policajtov, pokusy o samovraždu či drogy!

Mestská polícia má na starosti chrániť majetok a poriadok v našom meste. Niektoré prípady sa však vymykajú bežným zásahom. Z policajných zápisov sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku TOP zásahy košických mestských: Útok autom na policajtov, pokusy o samovraždu či drogy!
Zdroj: TASR

Práca Mestských policajtov je náročná. Dôkazom sú aj prípady, ktoré riešia. Z ich zápisnice sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie, ktoré počas tohto roka museli riešiť.

Šoféroval podnapitý

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 31.07.2015 v čase o 22:55 hodine motohliadka Mestskej polície Košice stanice Juh (MsP) premávala služobným motorovým vozidlo po ulici Palárikovej. Proti vozidlu MsP sa vysokou rýchlosťou rútilo vozidlo značky Audi, ktoré motohliadku obmedzilo a zároveň ohrozilo v jazde. Po zastavení sa príslušník MsP vodiča opýtal či je všetko v poriadku. Vodič niečo zamrmlal a z miesta rýchlo s vozidlom odišiel. Motohliadka MsP vozidlo prenasledovala a po jeho zastavení na ulici Hollého vyzvala vodiča k predloženiu dokladu totožnosti, na čo vodič uviedol, že pri sebe nemá žiadne doklady. Privolaná hliadka Policajného zboru, ktorá sa na miesto dostavila, prevzala vodiča k vykonaniu ďalších nevyhnutných procesných úkonov.

Vodič sa na mieste podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 2,3 promile alkoholu v dychu. Taktiež bolo zistené podozrenie zo spáchania trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia, nakoľko má vodič zákaz činnosti viesť motorové vozidlá.

Zistená osoba z celoštátneho pátrania

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 17.07.2015 v čase o 22:00 h bola motohliadka Mestskej polície Košice stanice Šaca (MsP) zastavená hliadkou Obvodného oddelenia Policajného zboru v Košiciach – Šaca (PZ) a následne požiadaná o pomoc pri preverovaní oznámenia poškodenej osoby – muža. Podľa oznámenia malo dôjsť k jeho lúpežnému prepadnutiu. Skutku sa mali dopustiť štyri osoby, ktoré okrem iného mu mali odcudziť mobilný telefón, finančnú hotovosť, osobné doklady. Hliadky MsP a PZ spoločne vykonali kontrolu pohostinských zariadení a ich okolia, kde by sa uvedená skupina mohla nachádzať. Poškodený svoje oznámenie neustále obmieňal, poskytoval rôzne verzie skutku a zmätené útržkovité informácie o tom, kto je a kde býva. Neskôr pri sebe našiel údajné odcudzený mobilný telefón a aj osobné doklady. Lustráciou bola zistená jeho totožnosť a skutočnosť, že po mužovi je vyhlásené celoštátne pátranie. Hliadka PZ muža predviedla na Obvodné oddelenie k vykonaniu ďalších nevyhnutných procesných úkonov.

Zranený Myšiak lesný

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 26. 06. 2015 o 09:00 h bola hliadka Mestskej polície Košice stanice Šaca (MsP) vyslaná na základe prijatého oznámenia na poľnú cestu v smere od Námestia oceliarov k nemocnici (vedúca na lúky a do lesa nad futbalovým štadiónom v Šaci). Hliadku MsP na mieste čakal učiteľ a žiačky z miestnej školy, ktorí počas branného cvičenia našli zraneného dravého vtáka neschopného letu. Príslušníci MsP opatrne vložili dravca za pomoci služobnej bundy do kartónovej škatule a následne ho previezli na Kliniku vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat UVLF v Košiciach na ulici Komenského. Dravca prevzal k ošetreniu službukonajúci veterinár, ktorý konštatoval, že sa jedná o Myšiaka lesného s fraktúrou ľavého krídla.

Autom zaútočil na policajtov

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 09. 06. 2015 o 08:35 h bola hliadka Mestskej polície Košice stanice Západ (MsP) vyslaná na základe prijatého oznámenia na ulicu Popradská č. 74, kde sa mali nachádzať odstavené motorové vozidlá na mieste, kde to zakazuje dopravná značka zákaz zastavenia. Po príchode na miesto hliadka MsP zistila niekoľko vozidiel odstavených v rozpore s ustanoveniami zákona o cestnej premávke. K jednému z vozidiel sa približovala neznáma osoba, ktorá nastúpila do vozidla a s vozidlom sa snažila z miesta odísť.

Osoba nereagovala na opakované výzvy príslušníka MsP k zastaveniu vozidla. Opakovane vrážala s vozidlom do príslušníka MsP, ktorému sa napriek nárazom podarilo udržať rovnováhu aj keď ho vozidlo tlačilo niekoľko metrov. Druhý príslušník MsP sa snažil spacifikovať osobu, ktorá s vozidlom začala náhle cúvať. Následne sa osoba s vozidlom vysokou rýchlosťou rútila na príslušníkov MsP, ktorí museli pred vozidlom uskočiť, rovnako aj náhodný okoloidúci, ktorý sa snažil príslušníkom MsP pomôcť. Hliadka Policajného zboru (PZ), ktorá sa na miesto dostavila, prevzala vec k vykonaniu ďalších nevyhnutných procesných úkonov. V poobedňajších hodinách sa na oddelení PZ k skutku prihlásil mladý muž.

Pokúsila sa siahnuť si na život

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 25. 05. 2015 v čase o 13:50 h sa na stanicu Mestskej polície Košice L IX (MsP) dostavila osoba, ktorá uviedla, že v jednom z vchodov ulice Krčméryho odpadla žena pod vplyvom omamných látok. Po príchode na miesto hliadka MsP zistila mladú ženu, ktorej už poskytol prvú pomoc rodinný príslušník. Zároveň jej z krku uvoľnil elektrický kábel, ktorým sa pokúsila o samovraždu. Hliadka MsP na miesto privolala záchrannú zdravotnú službu, ktorá po príchode ženu prevzala. Následne hliadka MsP poskytla pracovníkom záchrannej zdravotnej služby asistenciu pri prevoze ženy na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Mladá žena si chcela siahnuť na život

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 18.05.2015 v čase o 22:26 h bola hliadka Mestskej polície Košice stanice Stred (MsP) vyslaná na základe prijatého oznámenia na ulicu Štefánikovu / Mlynský náhon – most /, kde sa mala nachádzať osoba, ktorá sa pokúša skočiť z mosta. Po príchode na miesto bola príslušníkmi MsP zistená neznáma mladá žena, ktorá prekonala oplotenie, pričom sa pohybovala po vyvýšenom betónovom múre priľahlom k cestnému mostu. Bola agresívna a javila známky psychickej poruchy. V obave, že sa pokúsi skočiť z mosta jeden z príslušníkov usmerňoval vozidlá jazdiace na vozovke pod mostom. Druhý príslušník MsP sa k nej opatrne približoval a komunikoval s ňou. Osoba uviedla, že chce skočiť z mosta. Počas komunikácie využil jej odvrátený pohľad, priskočil k nej, obchytil ju okolo pása a vytiahol ju spoza zábradlia na komunikáciu.. Následne bola odovzdaná pracovníkom záchrannej zdravotnej služby.

Poškodzovanie životného prostredia

Publikoval: Ladislav Papp
Dňa 04.05.2015 hliadka Mestskej polície Košice stanica Nad jazerom (MsP) v čase o 11:55 h v blízosti jazierka mŕtveho ramena rieky Hornád spozorovala prichádzajúce plne naložené nákladné motorové vozidlo Tatra 815 zelenej farby s košickým evidenčným číslom (vozidlo). Skôr než hliadka stihla prísť k vozidlu vodič tento náklad vysypal zo svahu pričom časť tohto odpadu skončila v priľahlom jazierku. Jednalo sa o zapáchajúcu zeminu, rôzny stavebný odpad, plasty a pneumatiky (odpad).

Po príchode na miesto skutku príslušník MsP vodiča poučil o protiprávnom konaní, s podozrením zo spáchania priestupku na úseku ochrany životného prostredia. Vyzval vodiča vozidla k predloženiu dokladu totožnosti, čo vodič odmietol. Na opakovanú výzvu smerujúcu k zisteniu totožnosti vodič nereagoval a odmietol poskytnúť svoje osobné údaje. Po márnych výzvach bol vodič oboznámený s oprávnením predviesť ho na stanicu MsP za účelom zistenia jeho totožnosti. Pri následnom predvádzaní vodič fyzicky zaútočil na príslušníka MsP. Po prekonaní aktívneho odporu za použitia donucovacích prostriedkov bola na miesto privolaná hliadka Policajného zboru (PZ) z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa. Hliadka PZ po príchode na miesto činu prevzala vodiča k vykonaniu ďalších nevyhnutných procesných úkonov.   Službukonajúci koordinátor MsP o postupe a vývoji situácie na mieste udalosti telefonicky informoval aj zodpovednú osobu Okresného úradu Odboru starostlivosti o životné prostredie.

S alkoholom za drogami

Publikoval: Róbert Juhászi
Dňa 07.03.2015 o 11­.10 hod. vyslal Operačný pracovník Mestskej polície Košice (ďalej len OP MsP) hliadku MsP zo stanice Sever do parku na Komenského ulici, kde mala skupinka osôb znečisťovať verejné priestranstvo a konzumovať alkoholické nápoje. Príslušníci MsP Sever na mieste našli trojicu mužov, ktorých vyzvali, aby predložili svoje doklady totožnosti. Toto sa mužom asi nepozdávalo, nakoľko sa začali správať nervózne. Keďže predložiť doklad totožnosti sa mužom veľmi nechcelo, boli opätovne vyzvaní, aby výzve vyhoveli.

Dvaja muži predložili doklady totožnosti, tretí začal byť agresívny a policajtom nadával. Z dôvodu stupňujúcej sa agresivity podozrivého si policajti privolali na pomoc Pohotovostnú ochrannú jednotku MsP. Nakoľko osoba nevyhovela výzve policajtov na predloženie dokladu totožnosti, z miesta chcela odísť, boli voči nemu použité donucovacie prostriedky. Následne si príslušník Pohotovostnej ochrannej jednotky všimol, že jednému z podozrivých trčí z vrecka nohavíc sáčok so zelenou rastlinou. Osoby boli vyzvané, aby na kapotu služobného vozidla vyložili obsah vreciek. Na kapote služobného vozidla sa ocitlo niekoľko plastových vreciek s obsahom zelenej rastliny, ampulka s bielym práškom a malá nepravidelná kocka hnedej farby podobná hašišu. Pre podozrenie z prechovávania drog bola na miesto privolaná hliadka Policajného zboru SR, ktorej príslušníci sa trojice ujali.

Rušná nočná služba

Publikoval: Peter Geršák
Dňa 24. februára 2015 o 21:30 hod. pozorným očiam pracovníčky kamerového systému Mestskej polície v Košiciach, neunikla skupina 7 maloletých detí, ktoré sa nachádzali na verejnom priestranstve pred predajňou Fresh, pred OC-Luník II. Bezpečnostná kamera bola zameraná práve na túto skupinu, nakoľko maloletí začali strhávať časť nalepených reklamných plagátov na billboarde.

Operačným pracovníkom bola ihneď vyslaná hliadka Mestskej polície Košice-stanica Západ (ďalej len MsP-Západ). Po chvíli bolo zaznamenané kamerovým systémom, ako dvaja maloletí z tejto skupiny, začali kopať znečistenou obuvou do steny budovy OC, ktoré sa nachádza v blízkosti poškodeného billboardu. Hliadka MsP-Západ všetky osoby zadržala, a lustráciou boli zistené totožnosti uvedených osôb. Následne boli príslušníci vyslaní do miesta bydliska, kde boli s touto skutočnosťou oboznámení rodičia maloletých detí. Pre podozrenie zo spáchania priestupku proti majetku sa vecou bude ďalej zaoberať MsP Západ a rodičia budú musieť vysvetľovať sociálnym pracovníkom ÚPSVaR, čo robili deti vo veku od 8 do 13 rokov o pol desiatej večer samé a bez dozoru na ulici.

Druhý zistený skutok sa stal ešte tú istú nočnú službu, dňa 25. februára 2015, hodinu po polnoci, kedy si hliadka Mestskej polície Košice – stanice Nad Jazerom (ďalej len MsP-Nad Jazerom) všimla počas hliadkovania na ul. Ždiarskej dve podozrivé osoby, ktoré v rukách niesli igelitové tašky naplnené tovarom, a niesli ich od blízkej prevádzky potravín. Keď hliadka chcela podozrivých skontrolovať, dali sa na útek k vozidlu Škoda Fabia, ktoré bolo zaparkované neďaleko objektu potravín. Hliadka uvedené vozidlo zablokovala služobným mot. vozidlo a na mieste bolo zistené, že vo vozidle bola ešte jedna osoba, ktorá pravdepodobne dávala pozor. Podozrivé osoby hliadka zaistila a po privolaní príslušníkov Policajného zboru SR im bola celá vec odovzdaná k ďalšej realizácii. Krádežou tovaru a poškodením vchodových dverí bola spôsobená predbežná škoda v celkovej výške 650 eur. Traja podozriví mladíci, všetci vo veku 20 rokov, sú podozriví jeden z nich formou spolupáchateľstva, zo spáchania trestného činu krádeže vlámaním.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM