Lenka Fedorová Rôzne

Vzácny topoľ v mestskom parku v rukách odborníkov: Bude potrebné ho vyrúbať?

Vzácny strom stojaci neďaleko železničnej stanice neunikne žiadnemu oku. Svojou výškou a nebadaným obvodom kmeňa púta pozornosť. Odborníci sa pozreli na jeho stav a dopeli k zaujímavým zisteniam.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny topoľ v mestskom parku v rukách odborníkov: Bude potrebné ho vyrúbať?
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok o vzácnom strome v Košiciach, ktorý je podľa odborníkov najstarším v našom meste. 25. mája 2016 skúmali odborníci zo Západomaďarskej Univerzity v Šoproni akustickým tomografom stabilitu vzácneho stromu v mestskom parku.

Meranie špeciálnym prístrojom

Topoľ biely, na ktorý sa zamerali má 150 rokov, obvod kmeňa 710 cm a výšku 27 metrov. Prišli sme stanoviť zvukovým tomografom stabilitu kmeňa, či je tam hniloba, dutina a podobne. Na základe týchto informácií a tomografu sa percentuálne stanoví, aká je životnosť stromu," uviedla Gabriela Juhásová z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.

Ústav ekológie lesa SAV je vlastníkom prístroja, s ktorým je možné merať iba stromy s obvodom 500 centimetrov. V Košiciach ide podľa Juhásovej o prvé takéto meranie. „Na východnom Slovensku máme veľmi málo rozšírenú túto metódu. Kvôli tomu, že ide o tento strom sme zvolili meranie v Košiciach. Mesto bude vedieť koľko tento strom vydrží a čo je potrebné na ňom urobiť,“ tvrdí Juhásová a dodala, že ide o unikátny strom, ktorý v roku 2009 skončil v ankete o Strom roka na 10. mieste.

Strom netreba vyrúbať

Meranie tomografom pozostávalo z osadenia senzorov do stromu a podľa odoziev zvuku odborníci videli stav stromu graficky zobrazený na počítači. V mieste, v ktorom vykonali meranie sa strom podľa Juhásovej určite neprelomí.

„Určitá časť, tá zelená čo je, tá je ešte zdravá, to červené je už hniloba a to modré je dosť veľká dutina. Vzhľadom na to, že má takúto veľkú korunu, tá stabilita je ešte dobrá a keby sme chceli vedieť, ako vyzerá ďalej, tak by sa muselo merať vo väčších výškach. Na hodnotenie, že čo s tým stromom, či ho treba vyrúbať, alebo netreba, tak toto vyšetrenie stačí,“ zhodnotila výsledky Juhásová.

Výsledky merania podľa Juhásovej ukázali, že strom napriek niektorým nedostatkom nie je potrebné vyrúbať. „Je veľa šikovných arboristov, ktorí vedia ten strom ošetriť a zabezpečiť, aby tá hniloba nepokračovala,“ skonštatovala na záver Juhásová.

Foto: TASR

Topoľ biely v Mestskom parku
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM