Ľubomír Hudačko Kultúra

Toto tu ešte nebolo: Na Maratóne mieru až 9 200 bežcov, ostatných museli odmietať

Košice budú 6. októbra hostiť jubilejný 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru. Na najbohatšom maratónskom víkende na Slovensku sa zúčastní až 9200 registrovaných účastníkov z 51 krajín sveta. Je to podľa členov výboru nová situácia.

Ilustračný obrázok k článku Toto tu ešte nebolo: Na Maratóne mieru až 9 200 bežcov, ostatných museli odmietať
Zdroj: TASR

V hlavnej disciplíne maratónu dlhého 42 195 m sa predstaví spolu 1875 účastníkov, z toho až 1675 mužov a len 200 žien.

Prvoradá je bezpečnosť

Celkovo by sa malo na podujatí predstaviť viac ako 9200 účastníkov. „Je to situácia, ktorú sme tu ešte nemali. Teší nás záujem bežcov z rôznych krajín sveta o Košice a o toto podujatie. Na druhej strane nás však mrzí, že z hľadiska bezpečnostných opatrení, ktoré sú veľmi dôležité, musíme odmietnuť ešte ďalších záujemcov. Bezpečnosť je ale prvoradá,“ uviedol člen organizačného výboru Maratónskeho klubu Branislav Koniar.

Zároveň však dodal, že napriek všetkým opatreniam by sa počet účastníkov mohol vyšplhať až k hranici 9400. „Cieľový stav účastníkov ešte nemáme presne určený. V najbližších dňoch nás čaká veľa práce a komunikácie, pretože stále registrujeme ešte tri skupiny bežcov. V tejto chvíli môžem potvrdiť, že oficiálne zaregistrovaných je viac ako 9200 účastníkov. Predpokladáme, že konečné číslo sa môže zastaviť na hranici 9400 bežcov,“ dodal Koniar.

Hudobný maratón

Návštevníci a účastníci podujatia si budú môcť vychutnať pohľad na maratón aj cez hľadáčik fotoaparátu. K realizácii tejto myšlienky bolo potrebné prehľadať archívy, vybrať už overené zábery, ale objavovať tiež rukopis súčasných autorov. Veľkí aj malí milovníci hudby, tanca a zábavy sa môžu aj tento rok tešiť na Hudobný maratón 2013. Jeho organizátori prichádzajú s konceptom hudobnej prechádzky dlhej necelých 5 kilometrov, počas ktorej sa účastníci môžu zoznámiť so žánrovými podobami jednotlivých pódií.

Profilové podujatie projektu Košice 2013 „Biela noc – Nuit Blanche“ sprístupní súčasné umenie v netradičných priestoroch a v nezvyčajnom čase. Jednou z prvých aktivít Bielej noci je aj zapálenie Maratónskeho ohňa v sobotu 5. októbra o 19.00 hod na námestí, ktoré nesie meno maratónu.

Od vlaňajšieho roku navyše prebiehajú prípravné práce na projekte dobudovania a revitalizácie areálu Sochy maratónca, diela akademického sochára Arpáda Račka. Nosným prvkom bude osadenie nových žulových pilónov, kam sa od roku 2014 budú „vytesávať“ mená budúcich víťazov. Pomoc pri realizácii prisľúbilo mesto Košice i Správa mestskej zelene, ktorá priestor spravuje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM