Eva Mikulová Správy

Tragický príbeh Milady Horákovej ožije na doskách košického Štátneho divadla

Štátne divadlo Košice uvedením inscenácie Milada Horáková uzavrie svoju jubilejnú 75. sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Tragický príbeh Milady Horákovej ožije na doskách košického Štátneho divadla
Zdroj: ŠD divadlo Košice

Mimoriadnym predstavením Milada Horáková, pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, si Štátne divadlo Košice v sobotu 27. júna o 19:00 pripomenie 70. výročie justičnej vraždy českej právničky a političky Milady Horákovej (1901 – 1950), ktorá sa stala symbolom najväčšieho z vykonštruovaných politických procesov z 50. rokov 20. storočia v komunistickom Československu.

Svetová premiéra

Multižánrové tanečné divadlo Milada Horáková režiséra a choreografa Ondreja Šotha malo v Štátnom divadle Košice svetovú premiéru v polovici februára 2020.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth o spracovaní príbehu Milady Horákovej uvažoval už dávnejšie: „Odkedy som sa dozvedel o jej osude, mám pocit, že to jeden z najväčších dramatických príbehov 20. storočia. Asi pred piatimi rokmi som začal vážne uvažovať o jeho spracovaní v inscenácii. Napokon som sa skôr dostal k Denníku Anny Frankovej. Ale keď som dostal otázku, akej téme by som sa chcel vo svojej „jubilejnej“ sezóne venovať, moja odpoveď bola jasná,“

Počas sobotňajšieho predstavenia titulnú postavu stvárni herečka Alena Ďuránová, členka Činohry ŠD Košice.

Štátne divadlo Košice uvedením inscenácie Milada Horáková uzavrie svoju jubilejnú 75. sezónu.

Novú sezónu odštartuje vo štvrtok 3. septembra 2020 tanečnou inscenáciou Denník Anny Frankovej, nasledovať bude činoherný Dom u Hitlerovcov: Historky z kuchyne a o deň neskôr uvedie predstavenie Beethovenovej opery Fidelio.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM