Rôzne

Trend, za ktorého vznikom je počasie. Dobrovoľníci robia v Košiciach dažďové záhrady

Celkovo 30 dažďových záhrad by malo v tomto roku pribudnúť v Košickom kraji. Na ich tvorbe sa počas leta už tradične podieľajú krajskí dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku Trend, za ktorého vznikom je počasie. Dobrovoľníci robia v Košiciach dažďové záhrady
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku sa členovia Dobrovoľníckeho centra Košického kraja (DC KK) podpísali už pod 200 dažďových záhrad vo všetkých regiónoch kraja, najmä pri krajských stredných školách, zariadeniach sociálnych služieb a kultúrnych inštitúciách.

„Aktuálne sa k nim môžu východniari pridať napríklad v košických mestských častiach Juh, Šaca či Ťahanovce,“ uviedol.

Jednu týždenne

Dobrovoľníci pracujú na vodozádržných opatreniach bez nároku na honorár. Popri iných aktivitách sa snažia zrealizovať minimálne jednu dažďovú záhradu týždenne.

Dažďové záhrady zachytávajú dažďovú vodu zo striech či chodníkov, aby mohla vsakovať späť do podložia a neodtekala bez úžitku. Hlavným cieľom je predísť odvodňovaniu krajiny.

Hotový zázrak

„Správne navrhnutá dažďová záhrada je hotový zázrak a ja som rada, že východniari sa často inšpirujú vodozádržnými opatreniami vo verejnom priestore následne aj u nich doma. Dôležitá je najmä skladba rastlín, ktoré prekonajú sucho aj zavodnenie, akými sú papradie, šalvia či mäta, ako aj to, aby sme nevytvárali podmienky pre stojatú vodu. Takáto záhrada je nielen funkčná, ale aj estetická,“ uviedla riaditeľka DC KK Miroslava Langerová.

Dažďové záhrady sa čoraz viac dostávajú do popredia aj u nás na Slovensku, za čo môžu výkyvy počasia- dlhotrvajúce sucho a inokedy dlhotrvajúce dažde.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM