Lenka Fedorová Správy

Tretia najsympatickejšia obec v okolí Košíc: Spoznajte bližšie dedinu Malá Ida

Malá Ida obsadila v našom nedávnom hlasovaní o najsympatickejšiu dedinu okresu Košice okolie krásne tretie miesto. Spoznajte túto obec bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Tretia najsympatickejšia obec v okolí Košíc: Spoznajte bližšie dedinu Malá Ida
12
Galéria
Zdroj: Archív: Malá Ida

Treťou najsympatickejšou obcou okresu Košice – okolie sa v našom veľkom hlasovaní len nedávno stala Malá Ida. Tejto dedine naši čitatelia udelili rovných 332 hlasov. Dnes vám Malú Idu predstavíme prostredníctvom nášho spravodajského portálu bližšie.

Starostka to nečakala

Malá Ida má 1480 obyvateľov, ktorí žijú v 550 domoch. Obec hospodári na rozlohe 1020 ha a rozrástla sa vďaka individuálnej bytovej výstavbe v lokalite Pánsky les. Malá Ida je bývalá tvz. stredisková obec, v ktorej je veľká základná škola. Tá sústreďuje žiakov zo štyroch susedných dedín – Bukovec, Šemša, Hodkovce a Nováčany. V obci sa nachádza aj materská škola s tromi triedami.

Starostka Jana Kallová nám však o dedine prezradila oveľa viac. Ako sama tvrdí, umiestnenie v našej súťaži v TOP 3 nečakala, o to viac sa teší z úspechu. ,,Bola som veľmi milo prekvapená, nakoľko obce, ktoré skončili pred nami majú o dosť viac obyvateľov ako my. My ich máme v súčasnosti 1480. Takže pre nás bolo aj tretie miesto akoby prvým," prezradila úprimne.

Aj keď obec nepatrí v okrese medzi najväčšie, pochváliť sa môže vysokou úrovňou svojich služieb. Ako starostka uviedla, len za posledné roky toho stihli viac než dosť. Spomenúť možno viaceré rekonštrukcie, vybudovanie chodníka, výmenu osvetlenia či vybudovanie informačného systému GIS. V dedine tiež obnovili činnosť hasičského zboru, začali vydávať obecné noviny a obyvateľov informujú prostredníctvom sms hlásnika či sociálnej siete.

Folklórne skupiny aj podujatia

Okrem samotnej obce sa rozvíjajú aj jej obyvatelia, a to prostredníctvom rôznych spolkov. V dedine funguje futbalový klub, hasičský zbor, klub dôchodcov či folklórne spevácke skupiny Parádnice a Beťarečky. Nechýba golfové ihrisko, tenisová hala, hotel a pivovar.

Ako starostka ďalej pre náš web uviedla, v Malej Ide sa koná množstvo podujatí počas celého roka. Medzi nimi nechýbajú napríklad oslavy Nového roka, fašiangy, tábory pre deti, volejbalový turnaj, kočíková tour, plesy, pilates či Dni obce Malá Ida. V letných mesiacoch tiež organizujú zájazdy na kúpalisko, vinobranie a poznávacie zájazdy.

Dedina však vo svojom rozvoji ide ďalej a jej starostka nám prezradila aj zaujímavé plány do budúcna. Pribudnúť by malo workoutové ihrisko, elektromobil i chodník smerom na Šacu.

A v čom je Malá Ida podľa jej starostky jedinečná? ,,Svojou polohou, rozlohou a samozrejme službami, ktoré ponúka. A v neposlednom rade v rôznorodosti programu pre všetky vekové skupiny," uviedla na záver Kallová.

Nezabudnite si pozrieť aj našu priloženú fotogalériu z Malej Idy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Pozrite si to na FOTO: Obrazom z 3. najsympatickejšej dediny okolia Košíc
12
Galéria
Zdroj: Archív: Malá Ida

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM