Eva Mikulová Rôzne

Bude drahšia zelenina? Trhovníci na Dominikánskom námestí protestujú proti vyššiemu nájmu

Otvorený list poslali predajcovia starostovi MČ Staré mesto Igorovi Petrovčíkovi a všetkým 13 miestnym poslancom. Starosta na ich výhrady zareagoval.

Ilustračný obrázok k článku Bude drahšia zelenina? Trhovníci na Dominikánskom námestí protestujú proti vyššiemu nájmu
9
Galéria
Zdroj: FB MČ Staré mesto Košice

Výhrady trhovníkov

V otvorenom liste píšu okrem iného: „ Skok zo sumy 110 eur na 145 eur mesačne predstavuje zvýšenie o viac ako 30 percent. Je to zvýšenie, ktorým neprinášate pokoj a zrovnoprávnenie trhovníkov. V skutočnosti ste „zrovnaním“ ceny dali práve veľkoobchodníkom 30 percentnú zľavu! Znížili ste im totiž cenu z pôvodných 180 eur na 145 eur. Namiesto zavedenia dôslednejších kontrolných mechanizmov ste si zľahčili situáciu a pomohli silným na úkor slabých. Malopredajcov tým vyháňate a nútite hľadať iné trhovisko."

Taktiež vyčítajú samospráve, že zvýšila aj cenu za obsadenie priestranstva okolo stola a za prívesné vozíky. „Trhovisko na Dominikánskom námestí dnes už nespĺňa ani bežné požiadavky. Okrem sociálnych zariadení s toaletami a vodou chýbajú odkladacie priestory na tovar. Stoly nie sú chránené pred vetrom, dažďom či snehom, v lete čerstvý vypestovaný tovar ničí priame slnko,“ uvádzajú trhovníci.

Vyjadrenie starostu

Na otvorený list zareagoval starosta Igor Petrovčík, ktorý uvádza že s trhovníkmi sa niekoľkokrát stretol: „Na stretnutiach sme vysvetlili, že reálne na trhovisku podľa povolení predáva iba 6 živnostníkov, ostatní sa tvária, že sú malopestovatelia. Pomer vydaných povolení v minulom roku hovorí za všetko 8 živnostníkov a 190 malopesto­vateľov. Až 95 percent trhovníkov sa roky tvárilo, že sú malopestovateľmi, prenajímali si stoly za zvýhodnenú cenu 110 eur mesačne, pritom išlo o obchodníkov, ktorí predávajú tovar z veľkoskladov a mali platiť 180 eur mesačne.“

„Na najvychytenejšom a najpopulárnejšom trhovisku zarábal každý, len správca a majiteľ – Mestská časť Staré Mesto nie, resp. zisk bol taký malý, že nestačí na investície do rozvoja trhu, ktorý by som rád posunul na úroveň trhov v európskych metropolách,“ dodáva starosta.

Našli kompromis

„Na rokovaniach s trhovníkmi sme došli ku kompromisu, na ich žiadosť sme s poslancami oddialili účinnosť platnosti nového cenníka z apríla na máj 2019 a pôvodne navrhovanú sumu 160 eur pre všetkých sme znížili na 145 eur. Pitná voda už je realita, v najbližších dňoch bude na parkovisku Hradbová sprístupnené WC určené špeciálne pre nich. V priebehu mesiaca jún budú staré kovové neestetické stoly upravené a premaľované v rámci plenéra mladými umelcami po dohode s umeleckou školou. Stoly budú namaľované výjavmi historických pamiatok Starého Mesta.“

Babky z dedín si so svojimi prebytkami môžu tak ako doteraz prenajať celý stôl alebo pol stola, cena stola na deň je namiesto 5 teraz 6 eur, 3 eur za pol dňa, pult stojí 5 eur na deň, 2,50 eur za pol dňa.

V budúcnosti chcú postaviť krytú tržnicu na Hradbovej, kde by na predajcov nefúkalo, nepršalo a nesvietilo slnko.

Trhovníci na Dominikánskom
9
Galéria
Zdroj: FB MČ Staré mesto Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM