Zuzana Vajayová Rôzne

TU rieši nedostatok kultúrnych manažérov, otvára novú profiláciu

Vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 pribúda v Košiciach množstvo umeleckých podujatí, chýbajú však vzdelaní a kvalifikovaní odborníci v oblasti kultúrneho manažmentu.

Tí by mali profesionálne manažovať projekty a riadiť kultúrne inštitúcie v meste a regióne. Ich deficit chce riešiť Technická univerzita v Košiciach (TU KE).

Univerzita sa rozhodla otvoriť novú profiláciu zameranú na manažment kultúry. Od akademického roku 2012/2013 ju bude možné študovať v rámci študijného odboru verejná správa a regionálny rozvoj na Ekonomickej fakulte TU KE. „Táto nová profilácia vznikne jedinečnou spoluprácou dvoch fakúlt, Ekonomickej fakulty a Fakulty umení, pričom v rámci študijného ekonomického programu budú mať študenti možnosť zapisovať si predmety poskytované Fakultou umení TU KE,“ informoval Tomáš Čižmárik, vedúci sekcie PR a médií tímu EHMK.

Aj keď sú už prihlášky na bakalárske štúdium uzavreté, záujemcovia sa ešte môžu hlásiť na dvojročné inžinierske štúdium. Prihlášky možno podávať od 1. júna do 1. júla na študijný program Verejná správa a regionálny rozvoj. Podmienkou je ukončené vysokoškolské štúdium prvého stupňa. V prípade záujmu otvorí TU KE aj externú forma štúdia, ktorá bude štandardne spoplatnená.

Predmety majú byť rozdelené do dvoch blokov. Teoretická časť vo forme prednášok bude prebiehať na spoločných prednáškach odboru verejná správa a regionálny rozvoj, praktickú časť, zameranú na špecifické témy kultúrneho manažmentu (cvičenia a voliteľné predmety), zastrešia učitelia oboch fakúlt a odborníci z praxe – kultúrni manažéri.

Veľkou devízou pre francúzsky hovoriacich študentov je možnosť paralelne získať aj francúzsky diplom, a to vďaka partnerstvu Ekonomickej univerzity TU KE s francúzskou univerzitou v Nice – Sophia Antipolis.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM