ELA Rôzne Správy

Ukrajina Ficovi: Proti Rusom bojujeme aj za vás! Ďalšie na rade môžu byť Košice či Prešov

Predseda vlády SR navštívi predpoludním Užhorod, kde sa stretne s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajina Ficovi: Proti Rusom bojujeme aj za vás! Ďalšie na rade môžu byť Košice či Prešov
Zdroj: TASR/AP

A práve toto stretnutie môže veľa ovplyvniť. Svetové, a najmä ukrajinské médiá, v posledných dňoch venujú mimoriadnu pozornosť výrokom slovenského premiéra Roberta Fica.

Ten už nejaký čas otvorene hovorí, že vojna Ruska proti Ukrajine „nemá vojenské riešenie“. Predseda vlády dokonca vo vyhláseniach pritvrdil.

Ostro proti Ukrajine

Fico pred stretnutím uviedol niekoľko na Ukrajine kriticky vnímaných vyjadrení. „Idem (na rokovanie so Šmyhalom) s humanitárnou pomocou. Potvrdzujem, že žiadne zbrane nedostane, pokiaľ ide o slovenskú armádu a štátne zásoby, a poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne, ale úplne iný názor,“ vyhlásil Fico.

Na stretnutí s ukrajinským kolegom Šmyhalom plánuje oznámiť, že bude všetkými možnými spôsobmi blokovať vstup Ukrajiny do NATO.

Fico povedal, že Ukrajina je štát pod „absolútnym vplyvom USA“ a naznačil, že časť svojho územia bude musieť odovzdať Rusku.

Ďalšie môžu byť Košice i Prešov…

Na slová Roberta Fica reagovalo dnes ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a odkazuje mu, že kompromis s Ruskom neprichádza do úvahy.

Ako informuje portál Ukrajinska Pravda, hovorca ministerstva Oleh Nikolenko dodal, že Ukrajina a jej partneri sa snažia vytlačiť Rusov z okupovaného Krymu, Donbasu a Luhanska, aby sa nepohli ďalej vrátane Košíc, Prešova a ďalších častí Slovenska.

„Buďme úprimní: žiadna bezpečnosť na Ukrajine znamená žiadnu bezpečnosť na Slovensku alebo v Európe ako celku. Musíme spolupracovať, aby sme víťazstvo Ukrajiny priblížili,“ povedal hovorca ukrajinského ministerstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM