Eva Mikulová Rôzne Správy

Ukrajinskí študenti sú veľmi šikovní. Excelujú v matematike a fyzike, hovorí dekan Cehlár

Dekan fakulty BERG (baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií) Michal Cehlár vidí budúcnosť v geotermálnej energii, vodíku a ekologickom odpadovom hospodárstve.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinskí študenti sú veľmi šikovní. Excelujú v matematike a fyzike, hovorí dekan Cehlár
2
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Bohatá história Baníckej fakulty siahajúca až do roku 1762, ale i úspešná súčasnosť a dobré vyhliadky do budúcnosti. Taká je Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) na Technickej univerzite v Košiciach.

Posledným veľkým úspechom fakulty sú úspešné geotermálne vrty v Čižaticiach. Na Slovensku sú priekopníkmi v tejto raziacej technológii.

Budeme si v Košiciach kúriť horúcou vodou z podzemia? A ako dokážeme eliminovať odpad? I o týchto zaujímavých témach sme sa porozprávali s dekanom FBERG Michalom Cehlárom. Ten opätovne 31. mája zabojuje vo voľbách o post dekana fakulty.

Chceme byť vplyvní

„Chceme byť mienkotvorní a vplyvní v európskom priestore, čo sa nám aj darí“ hovorí dekan. Za posledné roky sa stali významnými členmi medzinárodných vedeckých inštitúcii.

„Boli sme najväčšími iniciátormi, aby Brusel začal vnímať nerastné suroviny ako prioritu. Ich kritický nedostatok ovplyvní každú oblasť nášho života. Nerastné suroviny sú veľmi potrebné aby náš priemysel, naša ochrana životného prostredia a náš sociálny systém mohli fungovať.“

FBERG je označená ako skokan roka v publikačnej činnosti. Vedecké práce a prezentácie sú vo svete veľmi vysoko hodnotené. Fakulta má výrazný presah do rôznych odvetví, ktoré sú spolu poprepájané.

Nové technológie

„Do praxe chceme uviesť progresívnu vodíkovú technológiu na ktorej pracujeme,“ hovorí M. Cehlár. Vodík je energiou budúcnosti ale výrazným energetickým zdrojom sú i geotermálne ložiská. „Je dôležité vedieť, kde nájdeme teplo aj vodu, a to sa nám podarilo pri vrtoch v Čižaticiach. Vieme ísť pri týchto vrtoch i do extrémnych hĺbok, kde už sú iné teploty, ktoré môžeme využiť na energetické účely,“ hovorí M. Cehlár.

„Prelomili sme tabu a o geoterme, ako o významnom energetickom zdroji sa už verejne hovorí.“

Dekan nevylučuje, že časť Košíc by mohla byť takýmto spôsobom vykurovaná. Laicky povedané, horúcou vodou z hlbín zeme.

Čítajte viac:

Zamerajú sa na odpad

Na FBERG sa zaoberajú aj ďalším vážnym problémom dneška, a to odpadom, ktorý zahlcuje našu planétu. „Skládky už nie sú vhodným riešením. Vyvíjame nové sofstikované technológie, ktoré umožnia cirkuláciu odpadu. Čiže dokážeme odpad zmeniť a vrátiť ako ďalší zdroj energie,“ dodáva dekan Cehlár.

Moderné, dynamické, atraktívne a vedecké sú v súčasnosti atribúty, ktoré lákajú mladých ľudí na na fakultu BERG. „Momentálne u nás študuje okolo 1300 študentov. Prevažujú dievčatá, lebo i pre ne sú naše študijné odbory atraktívne s veľkou perspektívou,“

Až 20 percent študentov je zo zahraničia z viac ako 40 krajín. Najviac je ich z Ukrajiny. „Sú to naši blízki susedia a sú to veľmi dobrí študenti. Sú výborní najmä v matematike a fyzike, pretože na Ukrajine sa na tieto predmety kladie na stredných školách veľký dôraz,“ dodáva dekan M. Cehlár.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM