Správy

Košice prišli o 25 miliónov z eurofondov: Remišová to považuje za VEĽKÉ zlyhanie

Nové električky do Košíc zatiaľ neprídu. Vyhlásený tender nestihli včas ukončiť. Ministerka Remišová to považuje za veľké zlyhanie.

Ilustračný obrázok k článku Košice prišli o 25 miliónov z eurofondov: Remišová to považuje za VEĽKÉ zlyhanie
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Mesto Košice prišlo o pridelené eurofondy na nákup 10 nových električiek za 25 miliónov eur. Cestujúci ich mohli využívať koncom roka 2023.

Tender sa však nepodarilo ukončiť včas. Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku zanikla koncom apríla.

Prečítajte si tiež

Ministerka investícií Veronika Remišová považuje zmarený nákup za veľké zlyhanie.

Rezort jej vyjadrenie zverejnil na sociálnej sieti. "Je veľká škoda, že nie všetky príležitosti ako zlepšiť život ľudí dokázalo súčasné vedenie mesta využiť. Viaceré doslova premrhalo. Tých dobrých vecí z eurofondov mohlo byť oveľa viac. Lenže v čerpaní z regionálneho programu sú Košice na úplnom chvoste medzi krajskými mestami. Čiže peniaze sú, ale súčasný manažment mesta z nich dokázal využiť len necelých 24 %, to nie je ani štvrtina,“ povedala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová počas návštevy Košíc.

Konkurenčný boj

Magistrát sa bráni a tvrdí, že vzniknutú situáciu spôsobil konkurenčný boj a kroky potenciálnych uchádzačov. „Z nášho pohľadu by pomohli aj ďalšie legislatívne zmeny príslušného zákona, ktorým sa riadi VO, a ktoré by znemožnili neprimeranými právnymi krokmi neustále predlžovanie celého procesu,“ konštatuje mesto.

„Stále počúvame ponosy na to, aké sú problémy s využitím eurofondov. My, na našom ministerstve, sme maximálne preškrtali eurofondovú byrokraciu a zaviedli sme už päť balíčkov zjednodušení. Ukazuje sa však, že problém spočíva v kompetentnosti a profesionalite prijímateľov," uviedla ministerka Remišová.

Vyhlásia novú súťaž?

Mesto Košice v prípade vyhlásených výziev z externých zdrojov naďalej zvažuje nákup električiek, o čom podľa vlastných slov komunikuje aj s riadiacim orgánom na Ministerstve dopravy a výstavby SR.

„DPMK plánuje v najkratšom možnom termíne vyhlásiť novú súťaž na dodávku električiek, v rámci ktorej sa už vezmú do úvahy aj zmeny v zákone o verejnom obstarávaní platné od 1. apríla,“ uviedol magistrát s tým, že rokovali aj o ďalších projektoch, ktoré majú v zásobníku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne témy

🏙 KOŠICE NEVYUŽILI NAPLNO ŠANCE, KTORÉ IM PONÚKALI EUROFONDY 💸 💬 „Je veľká škoda, že nie všetky príležitosti ako...

Posted by Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR on Friday, May 6, 2022
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM